Programma

David Gray speelt klassieker 'Babylon' live

  1. Nieuwschevron right
  2. David Gray speelt klassieker 'Babylon' live

Niemand minder dan David Gray betrad vanochtend het livepodium van Jan-Willem Start Op. Ter ere van het twintigjarig bestaan van ‘White Ladder’ speelde hij de klassieker ‘Babylon’ live.

Rug tegen de muur

Het album White Ladder is één van de 30 meest verkochte Britse albums aller tijden. Een album dat David gewoon schreef vanuit zijn slaapkamer in Oost-Londen. “Dit was een ‘rug tegen de muur’ moment”, vertelt David. “We hadden een paar albums uitgebracht die het niet super goed deden en het was een ziel verwoestende opdracht. Dit was een moment waarop je dacht: wat doe je? Ga je de wereld bekritiseren? Iedereen de schuld geven? Of ga je gewoon meer en meer in je muziek stoppen?”

Magie op tape

David besloot het laatste en dat leverde hem ‘White Ladder’ op. Achter dit album zat geen platenmaatschappij of een management. David bracht het zelf op de markt, met geld dat hij zelf gespaard had. “We hebben daar wat magie op tape gekregen”, legt hij uit. En dat betaalde zichzelf uit. “Toen we het album eenmaal naar buiten brachten, schreef het zijn eigen script.”

Album herontdekt

Twintig jaar later speelt David dit album weer in een ‘anniversary tour’ en herontdekt hij het opnieuw. Toen ze allemaal bij elkaar kwamen stelde David dan ook voor om de liedjes nét zo low-key als op het album te spelen. “Dat was heel mooi, want als je de liedjes op zo’n mellow manier speelt, klinken ze veel beter”, vertelt David.

Check zijn optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 6:00 en 9:00 uur op NPO Radio 2.

Afbeelding omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie