Programma

Werkt cannabis tegen pijn bij je hond?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkt cannabis tegen pijn bij je hond?

Medicinale cannabis is er niet alleen voor mensen, maar ook voor je huisdier. Je hond zou er bijvoorbeeld best baat bij kunnen hebben bij pijnklachten. Maar is het wel zo veilig als producenten beweren? Daar vertelt dierendokter Martin alles over in De Wild In De Middag.

Opmerkelijk dierennieuws, want sommige honden en katten zouden baat hebben bij het gebruik van medicinale cannabis. Net als bij mensen werkt de wietolie klachtenverminderend bij bijvoorbeeld artrose. Dierendokter Martin beaamt in gesprek met Ruud de Wild dat CBD-olie best kan bijdragen om pijn te verminderen: "Je zou eigenlijk even de Zeedijk af moeten lopen met je hond die last heeft van artrose", grapt hij. "Het is inderdaad zo dat honden net als bij mensen gebruik kunnen maken van CBD-olie bij artrose."

Maar om nou jointjes te gaan draaien voor je hond... "Cannabis heeft ongeveer hetzelfde effect op honden als bij mensen. Dus honden die in een ruimte zitten waar veel joints gerookt worden, die worden ook een beetje sloom en rustig. Je moet er wel mee oppassen. Ik heb weleens een hond gehad die een spacecake op had en die hond was echt een eind heen. We hebben hem laten overgeven en hij moest aan het infuus."

"En hoe komt dat nou? In je zenuwstelsel zitten receptoren die de stofjes uit cannabis opvangen, en dat geeft een bepaald effect op je zenuwen. Honden hebben hele andere receptoren en juist de receptoren die wiet opvangen, hebben honden heel veel. Het is eigenlijk met chocolade bij honden: honden kunnen cacao moeilijk afbreken en dan vergiftigen ze zichzelf. Dat is ook zo bij cannabis."

CBD-olie bestaat voor honden, maar het is volgens dierendokter Martin niet aan te raden om het toe te dienen. "Alle plussen hebben ook minnen, dus pas er mee op."

De Wild In De Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie