Programma

Het verhaal achter Eric Claptons Forever Man

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter Eric Claptons Forever Man

Forever Man is een van de hoogst gewaardeerde nummers van Eric Clapton en staat al sinds 1999 in de Top 2000. Toch komt het niet uit de pen van de rockgitarist zelf.

Wanneer Eric Clapton in 1982 de overstap maakt naar de platenfirma Warner Bros. zijn de verwachtingen voor het achtste soloalbum van de rockveteraan hooggespannen. De zanger is net van de drank af en brengt begin 1983 de plaat Money And Cigarettes uit. Hoewel het album en de daarvan afkomstige single I’ve Got A Rock ’N’ Roll Heart aardig verkopen, zijn de managers bij Warner Bros. niet helemaal tevreden.

Phil Collins achter de knoppen

Een jaar later gaat Clapton aan het werk met de opvolger, Behind The Sun. De relatie met zijn grote liefde Pattie Boyd loopt op de klippen, wat hem inspiratie voor de volgende elpee oplevert. Phil Collins is een van de producers van het album en speelt ook op diverse tracks mee. Wanneer Clapton de eerste resultaten aan zijn platenbaas laat horen, is die niet blij. Er staat geen hit tussen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toto speelt een moppie mee

Warner grijpt in en laat Clapton drie songs van de Texaanse singer-songwriter Jerry Lynn Williams horen: See What Love Can Do, Something’s Happening en Forever Man. Clapton is er helemaal weg van en stemt in om de nummers op zijn album te zetten. Drummer Jeff Pocaro en gitarist Steve Lukather van Toto spelen mee op Forever Man, dat in 1985 op single verschijnt.

Danceremix

Er worden in 1985 een half miljoen exemplaren van Forever Man verkocht. Vijftien jaar later is de iconische rocksong opnieuw een hit, nu in een danceversie van de Deense producer Michael Linde alias Beatchuggers, inclusief vocalen van Clapton zelf.​ Eerder in datzelfde jaar, 2000, leent collega rocker Bryan Adams ook al zijn stem aan een dancetrack, al blijkt dit slechts een kortstondige trend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Forever Man in de NPO Radio 2 Top 2000

Forever Man staat sinds de eerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 in de lijst. In 2020 bereikt het nummer zijn laagste positie ooit. Benieuwd hoe het nummer sinds 1999 is gestegen en gedaald in de lijst? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie