Programma

Leijten (SP) roept nieuwe staatssecretarissen op om Kamerzetel neer te leggen

  1. Nieuwschevron right
  2. Leijten (SP) roept nieuwe staatssecretarissen op om Kamerzetel neer te leggen

Renske Leijten (SP) is deze week vanuit de Ridderzaal te gast in de podcast Op z'n Kop met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Renske had samen met Pieter Omtzigt een belangrijke rol in de toeslagenaffaire en verbaast zich momenteel over de gang van zaken binnen de Tweede Kamer.

Volgens Zwagerman is Renske Leijten een van de weinigen die nog een beetje oplet of de procedures in de Tweede Kamer nog kloppen. Bijvoorbeeld over de keuze van Mark Rutte over het benoemen van drie Kamerleden tot staatssecretaris. En dat terwijl ze vindt dat het kabinet juist moest opstappen omdat het alle regels rond de toeslagenaffaire aan de laars had gelapt.

Leijten: "Je kunt niet besturen en jezelf controleren. Daarom doe ik een oproep aan Yesilgöz, Van Weyenberg en Wiersma: wees nou slim, leg je Kamerzetel neer, laat de Kamer verder zijn werk doen en laat je ook niet besmeuren door de Minster-President. We gaan nu wachten op advies van Raad van State, maar ze had de Kamer moeten vragen wat men hiervan vindt. Ik had graag een onderbouwing van de Voorzitter willen hebben en daarover zei ze 'daar heeft u geen meerderheid voor gekregen van de commissie', toen heb ik gezegd 'dan zitten we op ramkoers'."

Formatie

Daarnaast is Leijten kritisch op het formatieproces. Ze geeft aan dat dat niet open en transparant is, maar in plaats daarvan op geheime etentjes plaatsvindt. Leijten: "Daarom heb ik gevraagd om de Kamerstukken in te zien."

"Het lijkt alsof niemand het iets interesseert. Wij kunnen andere partijen niet dwingen een akkoord te sluiten. Wij willen niet Rutte IV aan een meerderheid helpen. Maar op een gegeven moment moeten er wel nieuwe verkiezingen komen. Wij moeten weten hoe ver ze zijn. Of ze alleen maar over lucht aan het praten zijn of dat het over punten en komma's gaat. Nee, het gaat alleen maar over 'ik wil niet met die en die' en daarin zouden we hen moeten dwingen om een keuze te maken."

Beluister de aflevering hieronder:

#32 - OP Z'N KOP! met SP-Kamerlid Renske Leijten - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

​Foto: PowNed

Ster advertentie
Ster advertentie