Programma

Hoe Ajax Bob Marley in de armen sloot

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Ajax Bob Marley in de armen sloot

Het Europese succes van Ajax dit jaar heeft de club internationaal gezien opnieuw op de kaart gezet. De familie van reggae-icoon Bob Marley is al wat langer fan van de Amsterdammers.

Het is 1 augustus 2008 als Ajax in Wales met 0-0 gelijkspeelt tegen Cardiff City. De Amsterdamse club staat op dat moment nog onder leiding van trainer Marco van Basten en de selectie werkt op Britse bodem een reeks oefenwedstrijden af. De Ajacieden hebben zoals altijd een trouwe fanschare bij zich. Het geduld van de meegereisde supporters wordt na afloop van de wedstrijd wel behoorlijk op de proef gesteld.

DJ Yassine voor feesten en voetbalpartijtjes

De lokale veiligheidsdiensten willen namelijk dat eerst alle supporters van Cardiff City huiswaarts keren voordat de Ajax-fans de tribune mogen verlaten. Het is stadionspeaker Ali Yassine die de voetballiefhebbers moet zien te vermaken met muziek. Hij start 'Three Little Birds' van Bob Marley in. De fans reageren dansend, klappend en zingen de track luidkeels mee. Een anthem lijkt geboren.

Beelden van die avond:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ky-Mani Marley in de ArenA

'Three Little Birds' gaat mee naar de Amsterdam ArenA en groeit in de jaren die volgen uit tot het alternatieve clublied van Ajax. Elke wedstrijd wordt de track voor aanvang van de tweede helft gedraaid. En dat nieuws bereikt ook de familie Marley. Ky-Mani Marley, Bobs zoon, wordt spontaan supporter van de Amsterdammers en bezoekt in augustus 2018 op uitnodiging van de club de competitiewedstrijd Ajax - FC Emmen. Daarna wil hij maar één ding: zijn vaders liedje zingen in het stadion. "Mijn vader was een groot voetbalfan", aldus Ky-Mani in een mini-docu van het Engelse voetbalplatform B/R Football. "Het zou voor hem zo veel hebben betekend als hij had kunnen horen dat zo veel mensen in het Ajax-stadion in de rust 'Three Little Birds' zingen. De wetenschap dat zijn harde werk zo veel harten heeft geraakt, dat is geweldig."

Een paar weken later is het al zover. Op 19 september 2018 betreedt Ky-Mani Marley in de rust van het Champions League-duel Ajax - AEK Athene het veld in Amsterdam. Zijn grote wens gaat in vervulling en de supporters genieten van 'hun' anthem. En van de melodie uit Bobs muzikale brein, pure and true.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie