Programma

Waarom geeft een wasmachine nooit de juiste tijd aan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom geeft een wasmachine nooit de juiste tijd aan?

Je kent het wel: je wasmachine geeft aan één uur te moeten draaien, maar na anderhalf uur is hij nog niet klaar. Hoe komt dat toch?

Luisteraar Juliët vraagt dit zich af en klopt aan bij Bureau Kijk in de Vegte voor hulp. Stefan Stasse valt in voor Jeroen en legt de vraag neer bij wasmachine-fabrikant Miele. Hij belt met director consumer service Manon Dohmen.

Veel zeep

"De wasmachine is eigenlijk ongelofelijk slim!", vertelt Dohmen. "In je wasmachine zitten een heleboel sensoren. Een aantal van die sensoren meten aan het einde van het wasprogramma hoeveel zeepresten er nog in het water zitten. Als dat nou nog te veel zeep is dan gaat-ie nog een keer extra spoelen. Dan krijg je nog een beetje meer water in je was om die zeepresten eruit te wassen."

Waarom doet een wasmachine dat?

Je zou denken hoe meer zeep hoe beter, maar niets is minder waar. Als er teveel zeepsop in de was overblijft gaat de was niet zo lekker ruiken. "Dat wil je niet, dus doen we nog een extra rondje schoon water om al het zeep eruit te spoelen zodat je was helemaal fris en schoon is", zegt Dohmen.

Luister hieronder het hele fragment:

Waarom geeft een wasmachine nooit de juiste tijd aan?

Bureau Kijk in de Vegte

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie