Programma

Maakten John Lennon en Paul McCartney een speciale deal?

  1. Nieuwschevron right
  2. Maakten John Lennon en Paul McCartney een speciale deal?

Was er tussen John Lennon en Paul McCartney een bijzondere deal over de verdeling van auteursrechten voor The Beatles-liedjes?

Die vraagt stelt luisteraar John aan Bureau Kijk in de Vegte. Want hoewel McCartney en Lennon niet alles helemaal 'samen' schreven, staan hun namen wel altijd als duo genoteerd. De twee zouden een deal gesloten hebben over de verdeling van hun rechten.

Gelijke verdeling

Beatles-kenner Azing Moltmaker kan dat verhaal bevestigen: "Ze hebben inderdaad een deal gemaakt dat ze samen op ieder nummer zouden staan. De Beatles-nummers werden in de regel ook vaak door hen samen gemaakt. Wanneer ze er samen werk aan hadden gehad, aan muziek of tekst, vonden ze het beter om het gelijk te verdelen", aldus Moltmaker. Zo kon het dus gebeuren dat een liedje waar McCartney voor zeventig procent werk aan had gehad, toch voor vijftig procent op naam kwam van John Lennon. Het was dus eigenlijk een vrij sympathieke afspraak tussen de twee songwriters.

'John Lennon was de grote baas'

Op de albums vinden we dus 'Lennon-McCartney' als songwritersduo terug, maar dit was in de beginperiode niet het geval. Op het debuutalbum Please Please Me staan de twee namen omgedraaid: McCartney-Lennon. John wilde dit vanaf de platen daarna anders, weet Azing. "John Lennon was natuurlijk de grote baas van The Beatles. Die vond dat Lennon-McCartney beter klonk, dus het werd Lennon-McCartney."

Van afspraak naar rechtszaak

Na het uiteengaan van The Beatles in de jaren '70 werd de 'sympathieke afspraak' ineens een probleem. McCartney spande een rechtszaak aan om The Beatles als groep te ontbinden. McCartney wilde namelijk niet het risico lopen dat Lennon met het geld zou weglopen wanneer hij zelf negentig procent van het werk had gedaan. Nummers als 'Michelle' en 'Yesterday' waren bijvoorbeeld persoonlijk door Paul McCartney geschreven en opgenomen, maar door de bewuste deal niet zijn volledige eigendom.

Hoe dat precies afliep en hoe het zit met de auteursrechten van George Harrison en Ringo Starr? Check 't hier:

Hoe zit het met de Lennon-McCartney-deal?

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie