Programma

Veel haken en ogen aan landelijke DNA-databank

  1. Nieuwschevron right
  2. Veel haken en ogen aan landelijke DNA-databank

Door de doorbraak in de zaak Nicky Verstappen laait de discussie over een landelijke DNA-databank weer op. Jan-Willem bespreekt de voor- en nadelen met forensisch adviseur Marco Bosmans.

Zowel voor- als nadelen

Bosmans vindt het moeilijk om te zeggen of hij voor of tegen zo'n databank is. Er zitten volgens hem zowel voor- als nadelen aan: "Ten behoeve van de opsporing ben ik absoluut voor." Toch zijn er volgens de expert ook wel nadelen te noemen. "We hebben nog redelijk wat onbekendheid aan DNA-profielen. En daarnaast heb je in Nederland het grondrecht om niet aan je eigen veroordeling mee te werken. En dat komt wel onder druk te staan als die profielen in een databank worden gezet."

Op dit moment worden er al DNA-profielen opgeslagen, maar dat is pas bij misdrijven met een strafmaat van meer dan vier jaar. Die profielen worden opgeslagen in de Nederlandse DNA-databank om te worden vergeleken met sporen of met andere personen. Daar ziet Bosmans het nut zeker van in: "Je kan je voorstellen dat er zo veel sneller tot een dader of de omgeving van een dader gekomen kan worden."

Veel onbekend over waarde DNA-profielen

Er is nog veel onbekend over DNA-profielen. Die onwetendheid zorgt voor bezwaren tegen de komst van een landelijke databank. Er zijn namelijk wetenschappelijke ontwikkelingen waaruit blijkt dat je uit zo'n profiel wellicht kan halen of iemand later een genetische afwijking ontwikkelt. "Voor verzekeringsmaatschappijen is dat ontzettend interessante informatie. Op het moment dat zulke informatie in een database staat, zullen er mensen zijn die proberen om dat te verkrijgen om het vervolgens te verkopen," aldus Bosmans.

De privacybescherming lijkt de komst van een landelijke databank dus in de weg te staan. Het ziet er daarom naar uit dat het nog wel even duurt voor het zover is: "Er zijn haken en ogen die eerst allemaal goed bekeken moeten worden voordat er überhaupt sprake zou kunnen zijn van het opzetten van zo'n landelijke bank."

Beluister hier het hele gesprek:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie