Programma

Gelegenheidsformatie One Day Fly: 'Wij konden ook een hit maken'

  1. Nieuwschevron right
  2. Gelegenheidsformatie One Day Fly: 'Wij konden ook een hit maken'

In aflevering drie van Weird Hit Wonder gaat het over One Day Fly, de naam van de Nederlandse gelegenheidsformatie die in 2001 werd gevormd uit protest tegen het programma Starmaker.

One Day Fly wordt door de makers van het televisieprogramma Kopspijkers bedacht. Het cabaretteam van het programma windt zich op. Over belangrijke dingen, maar ook over het nieuwste fenomeen op de commerciële tv: talentenjachten. Met name het destijds bekende televisieprogramma Starmaker. Manipulatie, kinderarbeid, een schande voor de goede smaak, zeggen ze. Het team van Kopspijkers dacht daarom ook: 'Wij kunnen dit ook'.

'Wij konden ook een hit maken'

Het project One Day Fly was een protest tegen Starmaker. "Wij kunnen ook een hit maken. In ons geval konden we het gewoon vragen aan mensen. Koop het nummer en dan worden we nummer één en dan verslaan we Starmaker. We zijn een heel slecht lied gaan schrijven en het werkte als een trein", aldus Viggo Maas over de hit 'I Wanna Be A One Day Fly'. "Toen we het schreven hebben we best wel gelachen. Wat we hier doen is zo slecht, maar het maakt niet veel uit."

'I Wanna Be A One Day Fly' kwam binnen om nummer één in de Mega Top 100 en de Nederlandse Top 40, maar niet iedereen vond het project een goed idee. Je hoort er meer over in de derde aflevering:

#3 - One Day Fly - One Day Fly

De podcast is te beluisteren op alle bekende podcastplatformen en in de gratis NPO Radio 2 app.

Weird Hit Wonder

In de podcast vertelt Atze de Vrieze de vrolijke verhalen achter bijzondere hits. Hij neemt je in vijf afleveringen mee langs 'Mooi Man' van Mannenkoor Karrespoor, 'Transseksueel' van Ronald, 'One Day Fly' van de Kopspijkers-cabaretiers en 'Alles Naar De Klote' van Euromasters. In de eerste aflevering hoor je het verhaal achter jaren negentig-hit 'Meisje (Zo Lelijk Als De Nacht') van DJ Madman.

Foto omslag: ANP Archief

Ster advertentie
Ster advertentie