Programma

Mag ik thuiswerken als mijn werkgever dat weigert?

  1. Nieuwschevron right
  2. Mag ik thuiswerken als mijn werkgever dat weigert?

Jan-Willem en Jeroen krijgen vanuit een luisteraar de vraag of je thuis mag werken als de werkgever dat weigert. Ze schakelen hiervoor de hulp in van arbeidsjurist Pascal Besselink.

Het is voor arbeidsjuristen een drukke tijd. Pascal krijgt veel vragen van zowel werknemers als -gevers en is daarom de aangewezen persoon voor Jan-Willem en Jeroen. Volgens Pascal is er geen wettelijk recht op thuiswerken in een normale situatie, maar van die 'normale' situatie is op het moment geen sprake meer. Pascal legt uit dat je van je werkgever mag verlangen dat wanneer het technisch mogelijk is, je vanuit huis je werkzaamheden mag verrichten. "Dat hoort bij goed werkgeverschap, plus het wordt breed geadviseerd vanuit de overheid. Blijf vooral thuis", zegt Pascal.

Discussie

Helaas is het niet op elke werkvloer zo goed geregeld. Werknemers krijgen ook te maken met discussies waarin de werkgever eist dat een werknemer naar kantoor komt. "In dit geval moeten de argumenten van de werkgever sterk zijn. Niet in ieder geval kan de werkgever jou namelijk een goede en veilige werkplek aanbieden", vertelt Pascal. Maar hij weerlegt wel dat je aan de andere kant ook niet wil dat je werkgever koppie onder gaat en jij je baan verliest. Gelukkig merkt Pascal dat veel bedrijven met de neus dezelfde kant op gericht staan: "Bijna overal worden de problemen wel opgelost. Dat moet ook wel met de nieuwe, strenge maatregelen."

Vrije dagen

Wat als je een vakantie naar een zonnig oord hebt geboekt, maar je vanwege het coronavirus niet meer kan gaan? Kun je deze vakantie-uren inwisselen en op een ander tijdstip opnemen? Pascal legt uit dat je zonder toestemming van de werkgever niet kan afzien van deze vrije dagen: "De werkgever heeft deze dagen nu eenmaal goedgekeurd en heeft het recht om de uren af te schrijven." Daarnaast krijgen werknemers ook te maken met werkgevers die hen dwingen om verlofdagen op te nemen. Dat mag volgens Pascal niet: "Het aanvragen van vakantiedagen gebeurt op verzoek en wensen van de werknemer. Een werkgever kan niet afdwingen dat jij deze periode vakantiedagen opneemt. Dat kan niet van je worden verlangd."

Wil je het hele interview terughoren? Beluister het hieronder:

Mag je thuiswerken als je werkgever dat weigert? Jurist arbeidsrecht Pascal Besselink legt uit!

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie