Programma

Coldplay werkt zich in het zweet in ArenA

  1. Nieuwschevron right
  2. Coldplay werkt zich in het zweet in ArenA

Het is een klamme zomeravond wanneer Coldplay in de Amsterdam ArenA optreedt. De band staat zich letterlijk in het zweet te werken.

Foto's: Ben Houdijk

Terug in Nederland

De Britse band Coldplay is halverwege zijn huidige tournee en natuurlijk staat er ook een concert in Nederland op de agenda. Na optredens in het onder meer Gelredome, in Ahoy, op het Malieveld en op Pinkpop, strijkt Coldplay nu neer in de Amsterdam ArenA. Het kwartet trapt af met 'A Head Full Of Dreams', het nummer waarnaar deze tournee vernoemd is.

Quote

Misschien wordt dit wel ons beste concert ooit!

Chris Martin, Coldplay

"Het is nooit het makkelijkste publiek, op een donderdagavond", zegt frontman Chris Martin aan het begin van de show. Getuige de gedegen livereputatie van de Britten, hoeft hij zich geen zorgen te maken. "Misschien wordt dit wel ons beste concert ooit", zegt hij daarna zelfverzekerd. "We gaan alles geven!"

Alle registers gaan open

Hij maakt die belofte waar, want in de twee uur durende show in het voetbalstadion trekt Coldplay alle registers open. Niet alleen een rij hits waar je 'u' tegen zegt, maar ook een zeer kleurrijke lichtshow, bergen confetti en enorme ballonnen. Niks nieuws voor wie Coldplay heeft gezien tijdens de tournees bij de albums Viva La Vida Or Death And All His Friends of Mylo Xyloto, maar daarom niet minder amusant.

Veel nieuwe nummers

Fans van het oude werk van Coldplay balen misschien een beetje dat er zo weinig liedjes voorbij komen van de eerste twee albums, Parachutes en A Rush Of Blood To The Head. Pareltjes 'Yellow' en 'The Scientist' worden al in het eerste kwartier afgevinkt, terwijl het meest recente album A Head Full Of Dreams bijna in zijn volledigheid wordt gespeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Scherp contrast

Niet dat het nieuwe materiaal van Coldplay zwak is, integendeel: opbeurende nummers als 'Hymn For The Weekend' (helaas zonder Beyoncé) en 'Up & Up' passen bij een bonte stadionshow van dit kaliber. Het contrast met oudjes als 'In My Place', dat in een intieme setting als verzoeknummer wordt gespeeld, en het bijna spirituele 'Fix You' begint zich wel steeds scherper af te tekenen.

Brexit

Heel eventjes haalt Chris Martin de actualiteit aan, wanneer hij het heeft over Brexit, het Britse referendum waarin het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk ter discussie staat. "Wat als we eruit worden getrapt?", vraagt hij zich ten overstaan van een volle Amsterdam ArenA af. "Als we niet naar huis kunnen, omdat de deur op slot zit, vestigen we ons hier wel."

Overleden grootheden

De dit jaar overleden grootheden David Bowie en Muhammad Ali worden geëerd; de ene met een cover van '"Heroes"', de ander met oude fragmenten. Net als Beyoncé ontbreekt ook zangeres Rihanna vanavond op haar duet met Coldplay, 'Princess Of China'. Toevallig zijn beide dames deze zomer in de Amsterdam Arena te zien (RiRi vorige week, Bey volgende maand).

Zweetdruppels

Het valt niet mee een volledig stadion in beweging te krijgen en Coldplay moet er soms hard aan trekken. Ze slagen er met vlag en wimpel in met de wereldhits 'A Sky Full Of Stars', 'Paradise', 'Clocks' en 'Viva La Vida'. De oplichtende polsbandjes die het publiek heeft gekregen, helpen hierbij ook. Tegen het einde van de show gutsen de zweetdruppels van Chris Martins hoofd. Zo ook bij de fans.​

Ster advertentie
Ster advertentie