Programma

Kurt Cobain al 24 jaar niet meer onder ons

  1. Nieuwschevron right
  2. Kurt Cobain al 24 jaar niet meer onder ons

Het is alweer 24 jaar geleden dat Nirvana-frontman Kurt Cobain op 27-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakt.

Sterfdatum

Hoewel de legendarische muzikant op 8 april 1994 dood wordt aangetroffen in zijn huis in Seattle, stelt forensisch onderzoek vast dat Cobain zichzelf al drie dagen eerder van het leven moet hebben beroofd. Zijn sterfdatum wordt daarom vastgesteld op 5 april 1994.

De club van 27

De Amerikaan wordt gezien als één van de zoveelste grote muzikanten die sterft als 27-jarige. Eerder ondergaan onder meer Jim Morrison, Jimi Hendrix en Janis Joplin hetzelfde tragische lot. Sindsdien wordt er in de volksmond vaak gesproken over ‘de club van 27’. In 2011 voegt ook Amy Winehouse zich bij dit gezelschap.

Muziekgeschiedenis

Cobain sterft dan wel jong, toch heeft hij niet veel levensjaren nodig om muziekgeschiedenis te schrijven. Na het eerste voorzichtige succes met het debuutalbum ‘Bleach’, beleeft zijn band Nirvana met opvolger ‘Nevermind’ in 1991 de definitieve internationale doorbraak. In 1992 stoot het album zelfs Michael Jacksons ‘Dangerous’ van plek één in de Amerikaanse Billboard 200.

Smells Like Teen Spirit

Vooral de single ‘Smells Like Teen Spirit’ is verantwoordelijk voor de absolute wereldfaam. Ook uit onze eigen Top 2000 is de hit niet meer weg te denken. Het nummer komt in 2005 op positie 105 binnen en is sinds een aantal jaren een vaste waarde in de top vijftig van de lijst. In de editie van 2017 bereikt het nummer een eervolle 34ste plaats.

Stap 27 jaar terug in de tijd en bekijk de videoclip van ‘Smells Like Teen Spirit’ hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie