Programma

Ruud vraagt zich af: 'Waarom zijn er nog politiepaarden?'

  1. Nieuwschevron right
  2. Ruud vraagt zich af: 'Waarom zijn er nog politiepaarden?'

Ruud reed laatst achter een trailer met daarin politiepaarden en vroeg zich af: 'Waarom zijn die er in deze tijd nog steeds?' Politiewoordvoerder Dennis Janus heeft voor hem een duidelijk antwoord.

Geen alternatief

Dennis Janus kan er vrij kort over zijn: "Er zijn nog geen geschikte alternatieven." Volgens de woordvoerder hebben agenten op een paard vooral heel veel overzicht. "We steken overal bovenuit. Het is voor ons zien en gezien worden," aldus Janus. Ook komen paarden volgens hem heel goed van pas in grote mensenmassa's: "Dan zetten we ze bijvoorbeeld in om een groep uiteen te drijven."

Nog geen tijd voor robots

"Zou een robot niet meer impact maken," vraagt Ruud zich af. Volgens Janus niet: "Voor een politiepaard ga je echt aan de kant." Maar het dier heeft niet alleen een afschrikkende werking: "Als een paard stilstaat heeft 'ie een hoog aaibaarheidsgehalte. Dan zijn we aanspreekbaar voor de burgers." Zielig vindt de woordvoerder het niet voor de paarden: "De paarden zijn goed getraind. We kunnen ze voorzien van beschermingsmiddelen zoals oordoppen." Dat heeft Ruud weleens gezien: "Ik zag laatst een paard met een hoofdtelefoon op en die was zelfs in slaap gevallen. Later bleek SkyRadio aan te staan."

Beluister het hele gesprek hier:

De Wild In De Middag

Je hoort Ruud elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild In De Middag op NPO Radio 2!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie