Programma
PowNed

Wantrouwen onder jongeren in overheid groeit: 'Nog genoeg crisissen in Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wantrouwen onder jongeren in overheid groeit: 'Nog genoeg crisissen in Nederland'

Jongeren wantrouwen de overheid steeds vaker, dat blijkt uit een rapport van Het Nederlands Jeugdinstituut over polarisatie onder jongeren. Journalist en puberdeskundige Saskia Smith legt in De Wild In De Middag uit waar dat wantrouwen vandaan komt.

Het gevoel van wantrouwen onder jongeren ontstond tijdens de coronacrisis, maar is sindsdien niet meer afgenomen. "Na corona waren er natuurlijk nog genoeg crisissen in Nederland", vertelt Smith. Ze wijst op onder andere de crisis in de zorg en de klimaatcrisis. "Dat wantrouwen is gewoon nog niet wegegaan."

Overheid stelt teleur

Jongeren zijn volgens Smith teleurgesteld in de overheid, die haar beloften niet nakomt. "Jongeren zien de overheid als een belangrijke veroorzaker van hun problemen", vertelt de journalist. Als voorbeeld noemt ze de wooncrisis. Er zouden betaalbare huur- en koopwoningen op de markt komen. Maar tot nu toe is er weinig verandering in het aanbod, "waardoor die jongeren min of meer gedwongen worden om langer thuis te wonen. En dat is nou dan weer net niet want ze willen."

Die onvrede kunnen zowel Eddy Keur als Smith goed begrijpen. "De maatregelen die de overheid neemt in de verschillende soort crisissen, het levert niks op", vertelt de puberdeskundige. "Jongeren hebben het, maar ik denk dat heel veel volwassenen het ook hebben."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hieronder het fragment terug:

Saskia Smith over wantrouwen van jongeren in de overheid

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie