Programma
BNNVARA

Is jouw huisdier bang voor vuurwerk? Dierenarts Piet Hellemans heeft tips!

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Is jouw huisdier bang voor vuurwerk? Dierenarts Piet Hellemans heeft tips!

Ondanks dat er op steeds meer plekken vuurwerkvrije zones worden ingesteld, is de kans groot dat je rond de jaarwisseling toch regelmatig flinke knallen hoort. Dat is voor niemand fijn, maar zeker niet voor je huisdieren. Dierenarts Piet Hellemans heeft een aantal tips om jouw hond of kat door deze stressvolle periode te slepen.

De meest eenvoudige oplossing is uiteraard om naar een plek te gaan waar weinig vuurwerk wordt afgestoken. Denk bijvoorbeeld aan vrienden die in een vuurwerkvrij gebied wonen of een vakantiepark met vuurwerkverbod. Toch is ook daar de kans aanwezig dat er knallen te horen zijn, maar er zijn gelukkig meer oplossingen.

Preparaten

Op de korte termijn zou je kunnen denken aan preparaten zoals Bach Bloesem of valeriaan. Die kruidenmiddels zorgen er niet direct voor dat je huisdier helemaal geen angst meer voelt, maar kunnen de stress wel verminderen. Op die manier kunnen dieren zich op een rustige plek in huis veilig voelen. Mocht je huisdier juist steun bij jou zoeken, dan is het belangrijk dat je dat geeft. Als je dier zich liever afzondert, kan je hem of haar ook beter met rust laten.

Vuurwerkgeluiden

Als je echt ruim op tijd begint, kan je je huisdier ook trainen om niet meer bang te worden van het geluid van vuurwerk. Door regelmatig het geluid van vuurwerk af te spelen via je telefoon, zorg je ervoor dat het dier went aan de knallen. Toch is dat geen garantie dat je huisdier niet van streek is, want ook de geur van buskruit kan een oorzaak zijn van de stressreactie. Daarnaast kan dit een proces zijn dat maanden duurt. Begin hier dus op tijd mee voor de volgende jaarwisseling!

Het volledige gesprek met dierenarts Piet Hellemans beluister je hieronder:

Is jouw huisdier bang voor vuurwerk? Dierenarts Piet Hellemans heeft tips!

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie