Programma

Hoe Disturbed de stilte een nieuw geluid gaf

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Disturbed de stilte een nieuw geluid gaf

'The Sound of Silence' een ander geluid geven? Het is de Amerikaanse band Disturbed die het aandurfde.

Hello darkness, my old friend

Het is december 2015 als de leden van Disturbed een belangrijke keuze moeten maken. Het probleem: een traditie. De band zet al jarenlang covers op hun albums, maar voor de nieuwe plaat Immortalized hebben de heren nog geen inspiratie. Drummer Mike Wengren komt met de suggestie om ‘The Sound of Silence’ van Simon & Garfunkel te coveren. Zanger David Draiman is meteen enthousiast, omdat hij al van jongs af aan fan is van het duo. "Ik was meteen verliefd op hun muziek. En vooral op het nummer 'The Sound Of Silence' en die openingszin 'Hello darkness, my old friend' sprak mij altijd enorm aan", vertelt Draiman later in een interview met het Amerikaanse blad Loudwire.

Ondanks het enthousiasme moeten de muzikanten er wel goed over nadenken. Het is niet niks om zo'n gedenkwaardige en opvallende hit van Simon & Garfunkel te coveren. "Het waren zulke meester-songwriters dat veel mensen zouden zeggen: 'raak het niet aan'. Er waren in potentie veel negatieve gevolgen als we het niet goed zouden doen", aldus Draiman.

Piano als sleutel tot succes

In eerste instantie gaat Disturbed op dezelfde manier te werk als bij hun andere covers door het origineel meer upbeat en agressiever te maken. Toch zijn de heren niet gelijk tevreden met het resultaat. Gitarist Dan Donegan stelt voor om het allemaal een tandje minder te doen en de track juist een akoestische sound te geven. Draiman vindt dat eigenlijk geen goed idee. Het origineel is namelijk al akoestisch en hij zou niet weten hoe ze die versie moeten overtreffen.

Maar dan speelt producer Kevin Churko een melodie op piano en is Draiman verkocht. Als de zanger het hoort is hij meteen geïnspireerd en duikt hij de opnamestudio in. Drie uur lang zingt hij 'The Sound Of Silence' in verschillende variaties, ritmes en melodieën. Churko doet er daarna nog drie dagen over om uit alle verschillende opnames de beste te kiezen. De pianopartij belandt in het begin van de track. Een succes is geboren.

In 2016 speelde Disturbed de track tijdens het Amerikaanse programma Conan. Bekijk het optreden hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Disturbed staat met hun cover van 'The Sound Of Silence' op nummer 39 in de Top 2000. Het origineel van Simon & Garfunkel staat op nummer 26.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie