Programma

Trouwen in gemeenschap van goederen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Trouwen in gemeenschap van goederen?

Vanaf 1 januari 2018 trouwt iedereen standaard onder huwelijkse voorwaarden in plaats van in gemeenschap van goederen, zoals nu nog het geval is.

Persoonlijk bezit

Op dit moment wordt nog driekwart van de huwelijken in gemeenschap van goederen gesloten. Maar wat betekent dat ook alweer precies? Nou, dat al het persoonlijk bezit vanaf het moment van de voltrekking ook eigendom wordt van je nieuwe partner. En dan wordt ook ál het persoonlijk bezit bedoeld: van speelgoed uit je kindertijd tot erfenissen, en dus ook schulden. Vanaf januari 2018 is dit dus niet meer standaard het geval.

Kostenplaatje

Mocht je nou tóch in gemeenschap van goederen willen trouwen kan dat vanaf dan enkel door een verzoek bij de notaris in te dienen. Je moet nu juist naar de notaris om wél te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dat brengt ook het nodige kostenplaatje met zich mee, want het bedrag wat je daaraan kwijt bent kan oplopen tot enkele duizenden euro's. Dat is na deze wetswijziging dus niet langer noodzakelijk.

Administratie op orde

Het grote voordeel van onder huwelijkse voorwaarden trouwen vindt natuurlijk vooral pas na een eventuele scheiding plaats, waarbij schulden/erfenissen/onroerend goed et cetera niet worden verdeeld. Hiervoor moet je echter wel wat werk verrichten tijdens het huwelijk zelf. Zorg dat de adminstratie van je bezittingen goed op orde is, want je moet wel kunnen aantonen dat dit daadwerkelijk jouw eigendom is.

Ster advertentie
Ster advertentie