Programma

Tim Knol en Freek van Duin werken samen aan een bijzonder kinderboek

  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Knol en Freek van Duin werken samen aan een bijzonder kinderboek

Aan het begin van dit jaar kreeg singer-songwriter Tim Knol een onverwachts verzoek: of hij de soundtrack wilde schrijven bij het kinderboek van Freek van Duin. Tim was meteen onder de indruk en zei ja, in Spijkers met Koppen vertellen ze over hun bijzondere samenwerking.

Het verhaal gaat over Ziep, die samen met zijn teddybeer en een pratend toverpaard allerlei avonturen beleeft. Ziep is een actief jongetje met enorm veel fantasie – en hij zit in een rolstoel. Maar Ziep wordt niet als slachtoffer neergezet, hij is gewoon de held in een avonturenverhaal in een boek waar er nog niet zoveel van zijn.

De ziekte van Duchenne

Schrijver Freek weet hoe het is om in een rolstoel te zitten. Hij heeft de ziekte van Duchenne, een ernstige spierziekte waardoor hij alleen zijn vingers kan bewegen. Hij putte voor het boek uit zijn eigen ervaringen. Als klein jongetje kon hij niet altijd meekomen met leeftijdsgenootjes. Freek: "Dan ging ik heel erg in mijn hoofd spelen en dan ontwikkel je een enorme fantasie."

Singer-songwriter Tim Knol is niet onbekend met de spierziekte. Op zijn debuutalbum staat het nummer 'Music in my room', dat hij schreef voor bevriende ouders die hun tienerzoon aan Duchenne hebben verloren.

Geweldige afleiding

Ziep Rolstoel Toverpaard is inmiddels af en Tim is erg te spreken over het eindresultaat: "Freek heeft gewoon een heel goed verhaal geschreven!". Naast de soundtrack besloot Tim ook om het boek zelf uit te geven en als uitgever kon hij ook best streng zijn. "Tim heeft dwars door mijn handicap heen gekeken … Hij heeft mij echt behandeld zoals hij met iedere andere artiest zou doen", vertelt Freek.

Freek is vanwege zijn ziekte extra vatbaar voor het coronavirus, daarom zit hij al sinds maart volledig in isolatie. Dat valt hem soms zwaar; nu het boek uit is was hij overal graag bij geweest. "Maar het is ook een geweldige afleiding dat ik dit boek nu heb."

Benieuwd naar het hele verhaal en de soundtrack? Bekijk het fragment hieronder!

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Tim Knol

Ster advertentie
Ster advertentie