Programma

Lou Reed's meest controversiële album ooit

  1. Nieuwschevron right
  2. Lou Reed's meest controversiële album ooit

Het is vandaag precies zes jaar geleden dat Lou Reed overleed. De zanger heeft een aantal briljante nummers als 'Perfect Day' en 'Walk On The Wild Side' gemaakt, maar één album springt er in alle opzichten uit. Was jij al bekend met Metal Machine Music?

Dit is namelijk de naam van het album dat Lou Reed uitbracht in 1975. Metal Machine Music wordt gezien als één van de meest beruchte rockalbums aller tijden, al wordt het tegelijk door velen gezien als één van de slechtste rockalbums aller tijden.

Fluittoon

Lou Reed liet zich beïnvloeden door 'drone music' en hij zou zich ook hebben laten inspireren door klassieke werken van Beethoven. Uiteindelijk bestaat het volledige dubbelalbum uit gitaarsolo's die constant herhaald worden met veel loops en versterkingen in de vorm van audiofeedback. Het gevolg van deze audiofeedback is vaak een fluittoon.

Critici

Het zou natuurlijk passen bij het karakter van Lou Reed, die altijd bekend stond als lastig benaderbaar. Toch is hij er altijd bijgebleven dat dit een serieus en artistiek experiment was. Recensenten zoals Rolling Stone zagen het als een belediging naar de fans en sommigen zagen het zelfs als een poging om van zijn platenlabel af te komen.

Er waren ook positieve recensies van mensen die het zagen als iets geniaals. Zo schreef muziekmagazine Pitchfork: "Wanneer je MMM luistert sluit je je af van alles. Het verbindt zich aan je lichaam. Het is ook het beste te ervaren met een koptelefoon. Niet alleen vanwege het geluidsverschil links en rechts, maar ook omdat er weinig mensen in een omgeving wonen waarbij dit geluid lang over speakers getolereerd wordt. Het zorgt ervoor dat je op je gedachten gefocust raakt en dat je niet aan de dingen om je heen denkt." Zij zagen in tegenstelling tot veel anderen wel de artistieke kant van het album.

Quote

Het is het beste te ervaren met koptelefoon. Niet alleen vanwege het geluidsverschil links en rechts, maar ook omdat er weinig mensen in een omgeving wonen waarbij dit geluid lang over speakers getoleerd wordt.

Pitchfork Magazine

Durf jij het aan? Beluister dan het hele album hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie