Programma

Sharon heeft prikangst: 'Ik ben dagen van tevoren zenuwachtig'

  1. Nieuwschevron right
  2. Sharon heeft prikangst: 'Ik ben dagen van tevoren zenuwachtig'

Enorme hoofdpijn, hartkloppingen en zelfs flauwvallen: Sharon en Peter hebben prikangst en ze zijn zeker niet de enige. In Spijkers met Koppen vertellen ze over hun angst en vertelt dokter Henk Schenk wat je tegen een naaldenfobie kunt doen.

Dokter Schenk behandelt al twintig jaar mensen met prikangst. Uit een klein onderzoek dat hij deed blijkt dat 1 op de 1000 Nederlanders extreem bang is voor een injectie. Ieder mens moet nu eenmaal wel eens, maar sommige mensen zien hier zo erg tegenop dat zij zorg vermijden.

Schenk vertelt: "Je moet een keer geprikt worden in je leven: mijn oudste patiënt is 67 jaar, zij heeft haar hele leven gezondsheidsrisico's genomen. Er zijn zelfs dames die niet zwanger willen worden omdat ze in dat traject ooit een keer geprikt moeten worden bij de verloskundige."

Het coronavaccin

Met de vaccinatie tegen corona in het vooruitzicht moeten zorgmedewerkers serieus rekening houden met mensen met prikangst, vindt dokter Schenk. Prikangst is te behandelen, maar mensen met deze angst kun je niet binnen een paar minuten door een prikstraat loodsen.

Peter en Sharon zitten dan ook beide met de aankomende vaccinatie in hun maag. Sharon wil zich wel laten vaccinneren, maar liever niet. Peter vertelt dat hij zich wel laat vaccineren, ondanks zijn angst. "Stel je voor dat je ziek wordt, dan kom je in het ziekenhuis terecht."

Dokter Schenk denkt dat er duizenden mensen te bang zijn om zich te laten vaccineren, terwijl ze het wel willen. Hij roept hen op om zelf actie te ondernemen. Meld je en vraag om een speciale behandeling, en zorgverleners moeten dan de tijd nemen om hen te vaccineren. De prikangst moet hun wens voor een vaccinatie niet in de weg staan.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Sharon en Peter? Bekijk dan het fragment hieronder:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie