Programma

Eagles-gitarist Joe Walsh over hun grootste hit: 'California was één groot hotel'

  1. Nieuwschevron right
  2. Eagles-gitarist Joe Walsh over hun grootste hit: 'California was één groot hotel'

In 1976 brengt Eagles het album Hotel California uit, waar ook de gelijknamige hit op te vinden is. In de Top 2000 a gogo legt hij uit wat de werkelijke betekenis achter 'Hotel California' is.

Walsh krijgt heel vaak de vraag of er verwijzingen naar de duivel in het nummer zitten en nog vaker de vraag of er echt een Hotel California is. Hij legt uit dat 'Hotel California' een metafoor is: "Iedereen ging naar Los Angeles. Daar moest je zijn als je het wilde maken." Artiesten als Jackson Browne, John David Souther en David Crosby, niemand van hen kwam uit Californië. "Ze kwamen allemaal uit Ohio, Michigan of Texas. Californië was één groot hotel. Een gigantische smeltkroes van talentvolle mensen die erbij wilden horen. Dat bedoelden we toen met 'Hotel California'."

Geen flauw benul

Dat het nummer opgenomen is, is volgens Walsh niet zo vanzelfsprekend: "Iedereen dacht dat we heel bewust bezig waren, maar meestal hadden we geen flauw benul. We hadden ontzettend veel geluk dat iemand op het knopje 'opnemen' drukte." Maar goed ook, want 'Hotel California' wordt uiteindelijk hun grootste hit. Walsh en de rest van de band hebben dit nooit durven dromen, hoewel ze wel doorhadden dat er bijzondere muziek werd gemaakt: "We wisten dat we goed waren. We wisten dat er nooit eerder zulke gitaarsolo's waren geprobeerd."

Walsh wil dat de band wordt herinnerd als goede, originele artiesten uit de generatie die zij vertegenwoordigen. Bekijk hier de hele aflevering:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister de NPO Radio 2 Top 2000

De NPO Radio 2 Top 2000 luisteren we samen! Je volgt de lijst der lijsten van 25 t/m 31 december via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie