Programma

Paul de Munnik: 'Ik hoop ooit over iets als de dood te kunnen schrijven’

  1. Nieuwschevron right
  2. Paul de Munnik: 'Ik hoop ooit over iets als de dood te kunnen schrijven’

In een nieuwe aflevering van Liedjeslust praat Dolf Jansen met zanger Paul de Munnik over het schrijven van teksten in leuke én minder leuke periodes, over Bram Vermeulen en Maarten van Roozendaal en over een nieuw nummer dat hij schrijft met rapper Engel.

Al vroeg kwam Paul in contact met het schrijven van liedjes, hoewel dat nog niet echt naam mocht hebben: “Ik maakte vroeger veel liedjes en zat in een bandje. Ik schreef toen in het Engels, het waren vooral fonetische teksten toen ik 13 was. Het was toen meer een gebruiksvoorwerp om op het podium te komen en dat meisjes naar je kijken, maar met liedjes schrijven had het nog niet zoveel te maken. Toen ben ik gaan studeren, op de theaterschool en kreeg ik schrijfles. Daarna heb ik Mooi Liedje en Het geeft niet geschreven. En voor het eerst dacht ik ‘o wacht, dit is liedjes schrijven’. Nu heb ik echt niet gemaakt wat van mij is en bij mij hoort.”

Schrijven als je er middenin zit

Paul heeft muziek meegenomen van zijn grote held Bram Vermeulen en van Maarten van Roozendaal. Van Roozendaal kon, toen hij wist dat het einde van zijn leven naderde, niet over de dood schrijven. Paul hoopt het wel te kunnen: “Ja ik zou het mooi vinden om, als ik daar zou staan, om daar een paar songs over te schrijven.” Hij vult aan: “ik kan best over mijzelf schrijven, niet dat het per se 1 op 1 ‘waar’ is, maar wel dat het over mij gaat. Alleen ik merk dat je tijd nodig hebt om dingen te laten bezinken. Als ik in een periode zit waarin het even niet zo lekker met mij gaat, dan kan ik daar niet over schrijven. Met fijne periodes is dat makkelijker. Als je heel erg verliefd bent is het fijn om daarover te schrijven, maar het kan dan ook snel te pathetisch worden. Dus je hebt een soort van afstand nodig.”

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#19 - Liedjeslust aflevering #19 - Paul de Munnik

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie