Programma

Het verhaal achter 'I Don't Like Mondays'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'I Don't Like Mondays'

Brenda Spencer opent op maandagochtend 29 januari 1979 het vuur op een basisschool in San Diego. Bob Geldof schrijft als antwoord 'I Don't Like Mondays'.

'Ik hou niet van maandagen'

Sinds de dag dat de zestienjarige scholiere Brenda Spencer schoten loste op onschuldige basisschoolkinderen is het aantal schietpartijen op Amerikaanse scholen flink toegenomen, al is er geen duidelijk verband. De directeur van de school in San Diego en een conciërge, die tijdens de daad van Spencer gewonde kinderen hulp bieden, laten hierbij het leven. Wanneer een verslaggever telefonisch aan Spencer vraagt waarom ze het heeft gedaan, antwoordt ze: "Ik deed het voor de lol. Ik hou gewoon niet van maandagen. Het fleurde mijn dag op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuws op de telex

Op het moment dat de schietpartij plaatsvindt, is de Ierse band The Boomtown Rats op tournee in de States. Tijdens een interview bij een radiostation in Atlanta, Georgia leest zanger Bob Geldof op de telex van het incident en de reactie van de schutter. Op weg naar zijn hotel vliegt de openingszin van wat 'I Don't Like Mondays' zou worden door zijn hoofd: "The sillicon chip inside her head got switched to overload." De herhalende zin 'tell me why', die in het refrein terechtkomt, is de vraag van de journalist die Spencer aan de lijn had.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protesterende familieleden

'I Don't Like Mondays' komt in Nederland op nummer 2 van de hitlijsten terecht, onder 'Quiereme Mucho' van Julio Iglesias. Spencers familieleden proberen te voorkomen dat de single in de VS wordt uitgebracht. De poging is niet succesvol, al wordt 'I Don't Like Mondays' daar geen grote hit. Spencer schrijft Geldof een brief waarin ze hem bedankt dat hij haar 'bekend heeft gemaakt'. Later erkent ze dat ze hoopte dat politieagenten haar zouden doodschieten op die bewuste maandagmorgen, omdat eerdere zelfmoordpogingen gefaald waren.

Brenda Spencer zit nog steeds vast voor haar daad.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie