Programma
BNNVARA

Teun Castelein protesteert met draaiorgels voor Russische ambassade: 'Alles helpt'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Teun Castelein protesteert met draaiorgels voor Russische ambassade: 'Alles helpt'

Om stil te staan bij de Russische inval in Oekraïne een jaar geleden trok kunstenaar Teun Castelein afgelopen zaterdag naar de Russische ambassade in Den Haag. En hij kwam niet alleen; samen met orgelman Fabian speelde hij uit protest urenlang het Oekraïense volkslied.

Om het protest extra kracht bij te zetten, speelden de twee orgels van Fabian niet helemaal synchroon.

'Alles helpt'

De muzikale weerstand lijkt geïnspireerd op een soortgelijke actie uit 1990. Toen Manuel Noriega, een dictator uit Panama zijn toevlucht zocht in de ambassade van het Vaticaan. Amerikaanse militairen speelden keiharde rockmuziek, waarna Noriega zich uiteindelijk toch overgaf.

Teun Castelein verwachtte met zijn actie geen Russische overgave, maar "alles helpt", zegt de kunstenaar. "We moeten juist dit soort dingen blijven doen en niet inkakken, maar gewoon verdubbelen en alles wat we kunnen doen - hoe klein ook - aanpakken."

'Prachtig meegespeeld'

"Vanochtend kreeg ik toch even de schrik om het lijf", vertelt Jan-Willem. Hij is vooral benieuwd of Castelein na zijn actie niet lastig is gevallen. "We kunnen de lollig over doen, maar het zijn natuurlijk complete rotzakken. Ze zijn gestoord in Russen." Maar de kunstenaar is gelukkig volkomen ongedeerd, vertelt hij: "Gewoon een kwestie van geen thee aannemen en geen koffie."

Hij is er niet alleen zonder kleerscheuren vanaf gekomen, zijn plan slaagt: de Russen zijn zo geïrriteerd dat ze de politie inschakelen. "De politie heeft het prachtig meegespeeld." Als de agenten het verzoek om het geluid te dempen komen overbrengen, wijst Castelein hen erop dat er geen volumeknop op de orgels zit. "Toen zeiden ze: 'Nee, dat dat dachten we al.' En met een grijns liepen ze terug om dat te mogen melden aan de Russen."

Kunstenaar Teun Castelein protesteerde met twee draaiorgels bij Russische ambassade

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 6.00 tot 9.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie