Programma

Waarom wordt de één wel en de ander niet ziek van het coronavirus?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom wordt de één wel en de ander niet ziek van het coronavirus?

Veel luisteraars zitten met vragen rondom het coronavirus. Jan-Willem Start Op! organiseert daarom met regelmaat de 'coronavirus Q&A' met wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus, alleen zal niet iedereen dezelfde klachten ervaren. Luisteraar Jelmer vraagt zich af hoe het komt dat sommige mensen ernstig ziek raken door het virus en anderen totaal niet.

Snelheid van je afweersysteem

Dat heeft volgens Diederik te maken met de snelheid van je afweersysteem. Bij mensen die zware klachten hebben, gaat er iets mis in de ontstekingsreactie. Het doel is dat afweercellen vechten tegen het virus. Daarvoor zetten ze de bloedvaten in het lichaam een beetje open zodat er vocht met hulpstoffen bij het virus kan geraken. De ernst zit hem in het ontsteken van je longen. "Je hebt zo'n paar honderd miljoen longblaasjes waar bloed langsstroomt. Als dit bloed het vocht van de hulpstoffen opneemt, krijg je minder zuurstof binnen en dus last van benauwdheid en moeite met ademhalen. Dan is er reden voor beademing", legt Diederik uit.

Moeten we mondkapjes dragen?

In verschillende landen dragen ze in openbare ruimtes mondkapjes als bescherming tegen het virus. Nederland heeft daartoe niet te besloten. Luisteraar Mieke wil weten of dit misschien toch een goed idee is. Diederik denkt van niet. Mede doordat er een tekort is aan medische beschermingsmiddelen, waaronder ook de kapjes vallen. En zelf mondkapjes maken voor eigen gebruik is volgens Diederik niet het beste idee. Hij merkt namelijk op dat het materiaal dat wordt gebruikt, vaak niet gediend is voor het maken van mondkapjes. "De bacteriën die vrijkomen bij niezen en hoesten vliegen er dan gewoon doorheen", vertelt Diederik.

We weten hoe lang, maar hoe vaak moet je je handen wassen? Beluister het hele interview hieronder:

Corona Q&A: "Waarom worden sommige mensen heel erg ziek en anderen amper?"

NPO RADIO 2 APP

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie