Programma

Hoe belangrijk is muziek in verkiezingstijd?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe belangrijk is muziek in verkiezingstijd?

Elke verkiezingsronde doen politici hun uiterste best om zo goed mogelijk voor de dag te komen en ook de muziek tijdens hun campagnes speelt daarin een rol. Dat gaat alleen niet altijd goed.

De diverse verkiezingsspotjes, waarmee de lijsttrekkers hopen dat we een stem op ze gaan uitbrengen, zullen je niet ontgaan zijn. Om makkelijk en duidelijk een gevoel of een boodschap over te brengen, is muziek een bijzonder geschikt middel. Jeroen van Inkel praat daarover met communicatiewetenschapper Rens Dietz, oprichter van de website campagnemuziek.nl.

Geen toestemming

Een voorbeeld van waar muziek goed wordt ingezet is volgens Dietz bij de spotjes van de SP, waarvoor wijlen Bob Fosko voorheen op maat gemaakte nummers afleverde. "Je kan er heel veel mee winnen, maar het kan ook heel erg fout gaan", vertelt hij. Bijvoorbeeld toen Ronald Reagan in 1984 Born In The U.S.A. van Bruce Springsteen voor zijn verkiezingscampagne gebruikte. "En trouwens," zei The Boss tegen de republikeinse presidentskandidaat, "ik ben ook democraat, dus ik wil niet dat je mijn nummer gebruikt."

In Nederlandse campagnes werden ook enkele uitglijers gemaakt, zo vertelt Dietz:

Rens Dietz van campagnemuziek.nl vertelt hoe belangrijk muziek in de campagne is

Rinkeldekinkel

Je hoort Rinkeldekinkel elke zaterdag en zondag van 07.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie