Programma

Verkouden? Hooikoorts zou boosdoener kunnen zijn

  1. Nieuwschevron right
  2. Verkouden? Hooikoorts zou boosdoener kunnen zijn

Door het zachte weer is de kans groot dat veel mensen al last gaan krijgen van hooikoorts. Jan-Willem en Jeroen bellen met bioloog Arnold die er meer over kan vertellen.

Door het milde winterweer is het hoogseizoen van de elzenpollen al eerder aangebroken. Vervelend voor de mensen met hooikoorts, want zo’n 35% van daarvan is allergisch voor deze pollen. Dat blijkt uit cijfers van het Leiden University Medical Center.

'Check na een bezoek aan groen op teken'

Jan-Willem en Jeroen bellen met bioloog Arnold van Vliet. Hij vertelt dat het specifiek om elzenpollen gaat, maar vertelt ook over insecten die eerder actief zijn bij warme temperaturen. Jan-Willem vraagt zich af of ook muggen eerder uit hun winterslaap komen. Arnold ontkracht dat: "Het kan zijn dat de mug die nooit in winterrust gaat, de culex molestus, deze dagen extra actief is. Dat is vervelend, maar het gebeurt waarschijnlijk niet op grote schaal." Hij waarschuwt wel dat teken op dit moment al actief zijn: "Check na een bezoek aan het groen op teken, want die zijn actief, mocht die temperatuur boven de vijf graden liggen.”

Meer overlast

Teken, eikenprocessierups, meer muggen, zit dat er ook allemaal aan te komen? Dat ligt er volgens Arnold volledig aan hoe de winter gaat verlopen. “Als we nu nog een flinke nachtvorst gaan krijgen, we kunnen in maart bijvoorbeeld gemakkelijk -20 graden krijgen, dan hebben deze dieren en planten daar flink last van. Dan heb je er dus ook veel minder last van.”

Luister hieronder naar het interview met de bioloog. Zijn er voordelen aan het milde weer? Is het zorgwekkend? Arnold geeft antwoord.

Verkouden? Dat kan nu best al wel eens hooikoorts zijn!

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag met Jan-Willem Start Op! tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie