Programma
KRO-NCRV

Boswachter Tim: 'We moeten kastanjes delen met dieren uit het bos'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachter Tim: 'We moeten kastanjes delen met dieren uit het bos'

De herfst is inmiddels in volle gang. Veel mensen gaan naar het bos en nemen tassen vol kastanjes en paddenstoelen mee. Frank belt tijdens Wout2day met voormalig boswachter Tim Hogenbosch, die uitlegt waarom dit een probleem is.

Tim Hogenbosch is blij dat de herfst nu echt is begonnen. Als onderdeel van #teamherfst begrijpt hij goed dat iedereen massaal naar het bos gaat om nootjes, kastanjes en paddenstoelen te verzamelen om mee naar huis te nemen. In Wout2Day vertelt hij: "Je mag zeker dingen meenemen uit het bos, maar houdt als vuistregel aan dat je ongeveer een champignonbakje vol mag meenemen voor eigen consumptie. Ik weet van toen ik nog boswachter was, dat mensen met zakken vol aan kastanjes, beukennootjes en paddenstoelen het bos uitliepen. Het is wel zo dat de dieren die in het bos wonen ook nog wat te eten over moeten houden." Hoe tof hij dat ook vindt, boswachters mogen tassen vol eten uit de natuur in beslag nemen. "De regel is dat je een champignonbakje vol mag meenemen in plaats van drie tassen vol", legt hij uit.

Giftige paddenstoelen

Als je dan iets mee naar huis neemt, wil je natuurlijk niet dat het giftig is. Tim vertelt hoe je dit kan voorkomen. "Als het echt een beetje opvallende felle kleuren heeft, denk bijvoorbeeld aan de vliegenzwam, die met rood en witte stippen van het liedje, die moet je echt niet eten. Ik zou zeggen haal de paddenstoelen lekker in de supermarkt, dan weet je zeker dat het goed is. Tenzij je echt alles weet over eetbare paddenstoelen zou ik zeggen ga lekker je gang. Anders raad ik aan, begin daar gewoon niet aan, want het is echt levensgevaarlijk en je kan er echt goed ziek van worden of zelfs vergiftigd raken", sluit Tim af.

Benieuwd naar het hele gesprek met Tim? Beluister het fragment hieronder.

Ex-boswachter Tim over het rapen van kastanjes en paddenstoelen

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere maandag t/m donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie