Programma

Moeten klanten geleverde iMacs na prijsfout teruggeven aan MediaMarkt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten klanten geleverde iMacs na prijsfout teruggeven aan MediaMarkt?

Door een fout op de website van MediaMarkt konden klanten vorige week een iMac ter waarde van 2000 euro aanschaffen voor maar 2,19 euro. De computers werden bezorgd, maar MediaMarkt eist ze weer op. Heb je als klant recht op je product?

Een iMac voor twee euro. Het lijkt te mooi om waar te zijn en volgens MediaMarkt is dat ook zo. Nadat de electronicaketen de prijsfout ontdekte, werden de klanten benaderd met het verzoek om de geleverde iMacs terug te brengen of bij te betalen. Sommige klanten weigeren dit en zijn zelfs bereid om het geschil uit te vechten in de rechtszaal. Bram Moszkowicz denkt dat deze koopjesjagers nog weleens van een koude kermis thuis kunnen komen. "Je mag niet profiteren van een prijsfout waar je niet op mag vertrouwen", aldus de oud-advocaat.

'Het moet terug of je moet dokken'

De zaak doet denken aan die van Leen Bakker. De woonwinkel had in 2017 een hoogslaper voor een veel te laag bedrag in de webshop staan waarna er een heuze stormloop op de bedden ontstond. De rechter stelde vervolgens dat de winkel het product niet hoefde te leveren.

In dit geval heeft MediaMarkt de iMacs al wel geleverd en dus zijn sommige klanten van mening dat de koopovereenkomst definitief is. Volgens Moszkowicz maakt die levering geen verschil. "Als je voor twee euro een nieuwe laptop kan kopen, dan weet iedereen dat dat een fout is. En daar is de juristerij eigenlijk vrij rigide in. Die zeggen, ook na levering, 'er is geen overeenkomst tot stand gekomen'. Anders gezegd: het is nietig en bestaat niet. Met andere woorden: het moet terug of je moet dokken."

Kortgezegd moet een klant volgens Bram weten dat het een fout betreft als een product voor een veel te laag bedrag te koop wordt aangeboden. Het lijkt er dus op dat de gelukkige iMac-bezitters in de rechtszaal uiteindelijk toch aan het kortste eind zullen trekken.

Heeft een klant bij de rechter dan meer kans van slagen als de prijsfout minder fors is? Je hoort het hier:

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie