Programma

Waarom wordt 'Telegraph Road' nooit op de radio gedraaid?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom wordt 'Telegraph Road' nooit op de radio gedraaid?

Je hebt 't nummer misschien gehoord tijdens de Album2Daagse, maar normaliter wordt dit nummer amper of niet op de radio gedraaid. Het Dire Straits-nummer heeft namelijk hetzelfde 'probleem' als 'Echoes' van Pink Floyd...

‘Telegraph Road’ is het openingsnummer van het album Love over Gold dat in 1982 uitkwam. Het nummer is nooit als single uitgebracht, maar heeft het toch tot plek 40 in de Top 2000 weten te schoppen. En dat terwijl het nummer voor 2006 nooit in de Top 2000 stond. In 2006 kwam de plaat binnen op nummer 329, waarna het nummer steeds wat hogerop kroop met een 40e plaats in 2019 tot gevolg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niemandsland met telegraafpalen

‘Telegraph Road’ gaat over een belangrijke noord/zuid-weg in Michigan. Mark Knopfler werd tijdens Dire Straits’ tournee door Amerika geïnspireerd om het nummer te schrijven. De tourbus reed over deze weg en Knopfler zag de omgeving om zich heen veranderen tot er niets anders over was dan een niemandsland met telegraafpalen. Terwijl hij in de toerbus zat, las hij het boek Hoe Het Groeide van Knut Hamsun. Door deze teksten begon Knopfler zich voor te stellen hoe deze omgeving er ooit uitgezien moest hebben, en hij koppelde dit aan de ontwikkeling van Amerika.

'Sorry but we're closed'

Knopfler geeft in het nummer eigenlijk antwoord op de eerste zin van het boek van Knut Hamsun. De openingszin is namelijk: 'Dat lange, lange pad, dat over het moeras en door de bossen loopt, wie heeft dat gebaand?'. 'Telegraph Road' begint daarom met: “A long time ago came a man on a track”. Tijdens dit nummer blijft deze man de hoofdpersoon. De man legt zijn spullen op een plek die hem goed lijkt en bouwt hier zijn kamp op. Dit breidt uiteindelijk uit tot een grote stad met kerken en scholen, maar ook met oorlogen. Aan het einde van het nummer wordt verwezen naar de toenmalige toenemende werkloosheid in de VS met de slotregel: “From all of these signs saying: ‘sorry, but we’re closed’. All the way, down the Telegraph Road".

Quote

Dat lange, lange pad, dat over het moeras en door de bossen loopt, wie heeft dat gebaand?

Knut Hamsun

Remake van 5 minuten

De track duurt 14 minuten en 17 seconden. Dit was een belangrijke reden voor radiostations om de track niet te draaien. Ondanks vele aanvragen van Amerikaanse radiostations om het nummer tot een remake van 5 minuten te maken, weigerde Knopfler dit: “Dit is eigenlijk niet eens een antwoord waard, maar het enige wat je kunt doen is een aardige Engelse kerel zijn en ‘no, thank you’ antwoorden”.

Quote

The only thing you can do is be a nice English chap and say no thank you

Mark Knopfler

Deze verontwaardiging lijkt te komen door de continue afwijzing van Amerikaanse radiostations in de vroege jaren van Dire Straits. Het resultaat: een enorm populair nummer dat tot op de dag van vandaag amper op de radio te horen is. Als je het nummer tóch op de radio wil horen, dan zul je even de Top 2000 moeten afwachten. Grote kans dat het nummer er in 2019 weer in staat. Minder geduld? Beluister een liveversie van ‘Telegraph Road’ direct hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister naar de Album2Daagse

Vanaf zondag 12 april om 06:00 uur hoor je het hele paasweekend de beste albums voorbijkomen tijdens de Album2Daagse op NPO Radio 2. We draaien de grote hit van de plaat én een albumtrack die je zelden op de radio hoort. Dat kunnen échte klassiekers zijn van Coldplay, Adele, Fleetwood Mac, Anouk en Stevie Wonder, maar ook recentere albums van Ed Sheeran, Katy Perry, Kensington en Bruno Mars komen aan bod.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie