Programma

Wat je niet wist over 'Paperback Writer'

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat je niet wist over 'Paperback Writer'

Het is vijftig jaar geleden dat 'Paperback Writer' van The Beatles verscheen. Maar wat weet je eigenlijk van deze rockklassieker?

Het is vooral Paul McCartney die verantwoordelijk is voor het schrijven van 'Paperback Writer'. John Lennon zegt hooguit een paar woorden te hebben aangepast, ondanks dat hij dankzij hun overeenkomst gewoon als co-auteur staat aangeduid. Jaren na dato zegt McCartney 'Paperback Writer' als niet meer dan een 'leuk klein bluesachtig nummer' te zien, maar dat leuke nummertje is in 1966 best wel revolutionair. Dit is het verhaal van 'Paperback Writer'.

Krantenartikel

In de tekst van 'Paperback Writer' wordt de krant Daily Mail genoemd door McCartney. Dat is niet zomaar. Lennon heeft een abonnement op het Britse dagblad en wanneer McCartney hem thuis bezoekt, leest hij in die krant een artikel over een schrijver die moeite heeft een uitgever te vinden voor zijn boek. Een grappig idee voor een liedje, vindt McCartney. Hij stelt aan Lennon voor de songtekst op te schrijven in de vorm van een brief aan een uitgeverij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vader Jacob

De koortjes die je hoort op 'Paperback Writer' zijn hevig beïnvloed door de vocale hamonieën van van The Beach Boys. The Beatles zeggen vooral goed geluisterd te hebben naar ''Sloop John B.', maar ook ze hebben van Beach Boy Brian Wilson al wat fragmenten gehoord van het album Pet Sounds, dat in dezelfde maand als 'Paperback Writer' verschijnt. Als grap zingen Lennon en George Harrison in het derde couplet van 'Paperback Writer' de Franse tekst van 'Vader Jacob' als tegenmelodie.

Harde bas

De sound van 'Paperback Writer' is in het voorjaar van 1966 uniek. Dit heeft te maken met het smerig klinkende, overstuurde gitaargeluid en de luide basnoten. Het valt Lennon op dat de baslijnen op de platen van soulzanger Wilson Pickett veel luider klinken dan op die van The Beatles. Voor de opnames van 'Paperback Writer' verruilt McCartney zijn Höfner-bas om voor een Rickenbacker en technicus Geoff Emerick zorgt dat 'ie lekker zwaar klinkt.

Beluister hier de baslijn van McCartney:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laatste keer live op tv

De kortstondige carrière van The Beatles als groep wordt ruwweg gekenmerkt door drie periodes. 'Paperback Writer' markeert het einde van de eerste periode, waarna de groep besluit te stoppen met het geven van optredens en meer tijd in de studio door te brengen. Er wordt een videoclip gemaakt bij dit nummer en zijn B-kant 'Rain', wat midden-jaren 60 zeer ongebruikelijk is. De groep besluit nog één keertje op te treden bij het muziekprogramma Top Of The Pops. Dat is het laatste tv-optreden van The Beatles.

Onthoofde poppen

In de VS ontstaat er een controverse wanneer de Amerikaanse platenfirma de verzamelelpee Yesterday And Today uitbrengt. Klanten en platenzaken zijn boos op de band vanwege de hoesfoto, waarop John, Paul, George en Ringo als slagers te zien zijn, bedolven onder lappen vlees en onthoofde babypoppen. De foto wordt al gauw vervangen door een nettere kiek van het kwartet, maar in Europa wordt de wat lugubere afbeelding gebruikt om 'Paperback Writer' te promoten.

Ster advertentie
Ster advertentie