Programma
PowNed

'Niet te vroeg vertrekken': zo overleef je zwarte zaterdag

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niet te vroeg vertrekken': zo overleef je zwarte zaterdag

Zoals ieder jaar vertrekken deze zomer een hoop Nederlanders naar Zuid-Europa om een zonnestraaltje mee te pikken. Maar hoe voorkom je nou dat de vakantiepret wordt gedrukt door die ellenlange files op de Autoroute du soleil? ANWB-verkeersredacteur Heleen de Geest geeft zwarte zaterdag-tips.

"Officieel is het volgens de Fransen pas volgende week echt zwarte zaterdag, dus 5 augustus", vertelt Heleen de Geest in De Wild In De Middag. Maar aangezien de Fransen de hele maand augustus vrij hebben, voorspelt ze dat aanstaande zaterdag al "heel erg druk" wordt.

Ook volgende weekend en de zaterdag daarop zullen de snelwegen overvol zijn, vertelt De Geest. "Want dan gaan er ook weer heel veel mensen terug. Dus dan heb je én heen en terug langer files." Voor de terugreis hoeven automobilisten dan weer minder te vrezen. Dan is het verkeer over het algemeen wat meer gespreid.

Tips voor zwarte zaterdag

's Nachts al wegrijden dus! Of toch niet? "Als je zaterdag vanuit Nederland gaat dan kun je beter niet al te vroeg vertrekken. Dat is een beetje Nederlands, om echt midden in de nacht te gaan rijden, of om 05:00 uur 'voor de file uit'. Maar je rijdt dan echt precies de fuik in bij Parijs", legt de verkeersgoeroe uit. "Het is juist slimmer om een uur of 10:00 of 11:00 te gaan rijden. Dan rijd je gewoon achter de files aan en heb je kans dat je grotendeels filevrij richting Zuid-Frankrijk gaat."

Naast vroeg vertrekken, raadt De Geest ook af om alternatieve routes op te zoeken. "Dat kost vaak veel tijd als er opeens een tractor voor je rijdt, dan rijd je daar heel lang achter, dus je kunt echt beter gewoon de snelweg aanhouden."

Wil je meer weten over de aankomende zwarte zaterdagen? Luister dan hieronder het hele gesprek terug:

Heleen de Geest over zwarte zaterdag: "Vertrek niet te vroeg"

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie