Programma

Wat is jeuk en hoe kom je er vanaf?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is jeuk en hoe kom je er vanaf?

Heb je bij het lezen van deze titel op je hoofd gekrabd? Niet gek, want jeuk is zeer aanstekelijk. Paul en Cielke vragen dermatoloog Bing Thio het hemd van het lijf over jeuk en krabben.

Je kent het misschien wel: je ligt in bed en uit het niets krijg je jeuk op je lichaam. Dermatoloog Bing Thio vertelt waar dit vandaan komt: "Het is een soort oppervlakkig alarmsignaal. Je ligt lekker te slapen en een beestje loopt over je huid, dus dat ga je wegkrabben. Zo is het 'gevaar' weer weg. Dat is officieel de functie van jeuk." Het wordt volgens Bing pas een probleem als je zonder reden jeuk krijgt en daardoor slechter gaat slapen.

Jeukcentra in de hersenen

Waar komt dan die drang om te krabben vandaan? "Jeuk wordt in principe in de huid gevoeld. Via de zenuwen wordt die met de snelheid van één meter per seconde naar het ruggenmerg gestuurd en verder naar de hersenen", zegt Bing. Hij legt uit dat er ongeveer vijftien jeukcentra in de hersenen zitten. Als je mensen ziet krabben, of erover praat, word je doorgeschakeld naar deze jeukcentra en krijg je jeuk.

Gewoon niet meer krabben?

Is krabben essentieel of gaat de jeuk over als je er niet meer aan denkt? "Als je gaat krabben, dan vind je het zo lekker waardoor je een beloningsgevoel krijgt en er bijna een soort verslaving optreedt. Als het niet als lekker wordt ervaren, gaat het waarschijnlijk vanzelf over." Niet krabben is dan ook een goede oplossing, maar dat is volgens Thio niet te doen.

Is jeuk vervelender dan pijn? En wat betekent het als een wondje jeukt? Luister hieronder naar het interview voor de antwoorden.

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NIAID

Ster advertentie
Ster advertentie