Programma

Paul McCartney schreef 'Hey Jude' voor zoon John Lennon

  1. Nieuwschevron right
  2. Paul McCartney schreef 'Hey Jude' voor zoon John Lennon

We vinden 'Hey Jude' dit jaar terug op plek 72 in de NPO Radio 2 Top 2000. De klassieker was nooit gemaakt als John Lennons huwelijk niet was gestrand.

Het is juni 1968 als Paul McCartney de auto pakt om John Lennons vijfjarige zoon Julian te bezoeken. John en zijn vrouw Cynthia liggen in scheiding en McCartney voelt zich geroepen om hun zoon op te vangen. Tijdens de autorit ontstaat er een liedje in het hoofd van de muzikant. Een nummer met een hoopvolle boodschap voor Julian, zegt hij later in de documentaire The Anthology: “'Hey Jules, don't make it bad, take a sad song, and make it better.' Ik wilde Julian daarmee zeggen dat ik begreep dat hij verdrietig was door de scheiding, maar dat het allemaal wel goed zou komen.” Paul verandert Jules later in Jude, vernoemd naar het karakter Jud uit de film Oklahoma!.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Denken aan John

McCartney maakt de track bij thuiskomst in Londen af en laat de demo een paar weken later aan John Lennon horen. Bij de zin 'the movement you need is on your shoulder', zegt McCartney tegen John dat hij die zin nog gaat aanpassen. Lennon is het hier absoluut niet mee eens: "Dat doe je niet! Dat is de beste zin!" Paul besluit daarom om de tekst te laten zoals 'ie is. Een keuze waar Sir Paul na al die jaren heel erg blij mee is: "Als ik dat nu zing, denk ik aan John. Het is voor mij een emotioneel punt in de track," aldus Paul.

Oom Paul

Het duurt tot 1987 tot McCartney aan Julian het verhaal achter 'Hey Jude' vertelt. Voor de zoon van John is het geen verrassing dat zijn situatie Paul destijds zo bezighield, vertelt hij jaren later aan Mojo Magazine: "Paul en ik waren vaak samen. We hadden een prachtige vriendschap. Er zijn uit die tijd zelfs meer foto's van mij en Paul dan met m'n eigen vader." Ook John heeft altijd gezien dat er een bijzondere band was tussen zijn muzikale partner en Julian, zegt hij in één van zijn laatste interviews: "Hij was als een oom voor hem. Paul was altijd goed met kinderen."

Beluister de track hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

VOLG DE TOP 2000

Je volgt de NPO Radio 2 Top 2000 van 25 t/m 31 december op radio, tv en online. We hebben alle kanalen voor je in een handig overzicht gezet zodat je niets hoeft te missen. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie