Programma

Zo trad Adam Lambert in de voetsporen van Freddie Mercury

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo trad Adam Lambert in de voetsporen van Freddie Mercury

Niemand kan de legendarische Freddie Mercury vervangen. Toch staat Adam Lambert sinds 2012 geregeld in zijn schoenen. Hij zou zichzelf echter nooit vergelijken met de zanger.

Adam Lambert werd bekend door zijn deelname aan American Idol, waar hij auditie deed met ‘Bohemian Rhapsody’. Hij ving de aandacht van Brian May en Roger Taylor en in 2011 speelde Adam voor het eerst mee met Queen. In 2012 stond gelijk de eerste tour in de nieuwe formatie op de planning.

‘Ik zou mezelf nooit vergelijken met Freddie’

Ga er maar aan staan, in de voetsporen treden van één van de beste en meest geliefde rockzangers aller tijden. Adam werd overwegend met open armen ontvangen, maar ook vergelijkingen bleven niet uit. Adam zou die vergelijking zelf nooit durven te maken. “Ik zal nooit Freddie Mercury zijn of hem vervangen. Ik zing de muziek die hij heeft gemaakt om respect te tonen, maar ook om het in leven te houden.” Het was dan ook een warm bad waarin hij terechtkwam: “Het is verrassend comfortabel geweest. Het had heel intimiderend kunnen zijn, maar Brian May en Roger Taylor zijn geweldig en down to earth. We hebben een geweldige tijd samen als we muziek maken,” vertelt hij in een interview met BBC.

De release van de film Bohemian Rhapsody heeft het er echter niet makkelijker op gemaakt voor Lambert. Hij heeft er gemixte gevoelens aan overgehouden. "Aan de ene kant leverde het een heleboel nieuwe bezoekers op tijdens de shows, maar het heeft me gepusht om mezelf nog meer te bewijzen als een succesvolle opvolger van Mercury," vertelt hij in een gesprek met Telegraph. Hij wordt na de film nog vaker vergeleken met zijn voorganger: “De nieuwe fans zeggen dingen als ‘Ik vind Freddie leuker’. En dan denk ik ‘Ja, natuurlijk, het waren ook zijn nummers. Het kwam uit zijn ziel en hij was briljant.”

Lovende woorden van Brian May

Brian May heeft niets dan lof voor Adam, die al sinds 2012 met de rockiconen op het podium staat. May staat erop dat Lambert de perfecte persoon is als frontman van Queen. "Adam kan alle dingen doen die Freddie deed en meer. Het doet er niet toe wat je naar Adam gooit. Hij kan het", vertelt Brian May in een interview met Guitar World. "Hij is een geboren exhibitionist. Hij is geen Freddie en hij doet ook niet alsof hij hem is." Ondanks dat ze zo blij zijn met Adam Lambert als frontman behandelen ze hem niet anders. "We behandelen Adam precies zoals we Freddie op bijna alle manieren hebben behandeld."

Wat zou Freddie van Adam vinden?

Natuurlijk zullen we het nooit echt weten, maar volgens Brian May zou Freddie best wel eens jaloers kunnen zijn op Adam. In een interview met Yahoo vertelt hij: “Adam is een gift van god. Hij heeft een stem uit miljoenen, niemand heeft hetzelfde bereik als hij. Ik heb Adam net zo zien ontwikkelen als hoe ik Freddie dat heb zien doen.” Hij vat het samen als ‘hij zou van hem houden, maar hem ook een beetje haten’.

Queen en Adam Lambert live

Op 29 & 30 mei 2020 keren Queen + Adam Lambert terug naar de Ziggo Dome als onderdeel van The Rhapsody Tour. Check hier alvast voor een voorproefje van Adam Lambert live met Queen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie