Programma

Twee UB40's: hoe zit dat?

  1. Nieuwschevron right
  2. Twee UB40's: hoe zit dat?

Dit jaar treedt UB40 verscheidene malen op in Nederland. Alleen zijn het twee verschillende UB40's! Naar welk van de twee ga je nu eigenlijk kijken?

Het begon klein

Het begon allemaal zo simpel in 1978: de groep werd geformeerd in het Britse Birmingham en scoorde in de jaren 80 en 90 wereldhits met liedjes als 'Food For Thought', 'Red Red Wine', 'Kingston Town' en 'Can't Help Falling In Love'. UB40 werd de meest succesvolle reggaeband in de geschiedenis.

In de penarie

Toen leadzanger Ali Campbell begin 2008 de band verliet, werd hij opgevolgd door zijn oudere broer Duncan. Niet veel later stapte ook Mickey Virtue, toetsenist van het eerste uur, uit UB40. Het ging in die periode slecht met de band en vanwege een schuld bij de platenfirma werd UB40 zelfs failliet verklaard.

Zeg maar nee...

De band bleef stug doorgaan onder de naam UB40, maar eind 2013 stapte ook vocalist Terence Wilson alias Astro uit de groep. Hij zou niet tevreden zijn over de nieuwe richting van de band. De drie originele leden besloten daarop om ook weer als UB40 te gaan optreden. Toen waren er dus ineens twee UB40's.

Familievete

Ondertussen hebben de broers Campbell ruzie over wie nu eigenaar is van de naam UB40. Duncan zegt dat Ali de naam alleen maar wil gebruiken omdat zijn solocarrière niet van de grond kwam, terwijl Ali beweert dat zijn broer de goede naam van UB40 te grabbel gooit, onder meer met het uitbrengen van het countryalbum Getting Over The Storm.

Wie is wie?

De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden, maar met zes optredens in Nederland dit jaar rijst de vraag: welke UB40 ga ik zien? Deze zomer zie je de oorspronkelijke zanger Ali Campbell optreden op diverse festivals (Den Haag, Bloemendaal, Steenwijkerwold, Ulft), terwijl de originele band met broer Duncan Campbell dit najaar speelt in Eindhoven en Zwolle. Helder?

Mickey Virtue, Ali Campbell, Terence 'Astro' Wilson (UB40 Reunited):

UB40 met Ali Campbell.jpg


UB40 met Duncan Campbell:

UB40 in 2014.jpg

Tot en met vrijdag kun je kaarten winnen voor het optreden van UB40 mét Ali Campbell op het strand van Bloemendaal.

Ster advertentie
Ster advertentie