Programma
BNNVARA

Wiens idee was het om vier dagen achter elkaar te gaan lopen?!

foto: Jan-Willem Start Op!foto: Jan-Willem Start Op!
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiens idee was het om vier dagen achter elkaar te gaan lopen?!

Je vraagt het je toch af: vier dagen achter elkaar lopen, hoe is die traditie in vredesnaam ooit ontstaan? Luisteraar Debby wil dat graag weten en daarom zochten Jan-Willem en Jeroen het uit.

Deze hele week hoor je Jan-Willem Start Op! live vanaf de Nijmeegse Vierdaagse. Al wandelend maken de radio-dj's tussen alle feestvreugde van het grootste wandelevenement ter wereld hun ochtendshow. De Nijmeegse Vierdaagse is met haar fanfares, Nijmeegse vergezichten en komkommertjes die langs de kant worden uitgedeeld een heuse traditie.

Begon in 1909

Maar hoe die Vierdaagse traditie ooit begon? Dat weet Henny Sackers, de marsleider van de Nijmeegse Vierdaagse. "De traditie dateert uit 1909", vertelt hij. "De legerleiding vond dat de marsvaardigheid van de militairen zwaar te wensen overliet en dat daar wat aan gedaan moest worden. Dat is eigenlijk de oorzaak van de Vierdaagse geweest."

Die ene verplichte mars voor 296 militairen in 1909 groeide in ruim 110 jaar uit tot het grootste wandelevenement ter wereld. De Vierdaagse overleefde wereldoorlogen en ging mee in maatschappelijke ontwikkelingen. Een Nijmegen zonder Vierdaagse lijkt inmiddels ondenkbaar. "Ik kan het me ook niet voorstellen", vertelt de marsleider.

Militairen uit 31 landen

De oorsprong van het evenement verklaart ook waarom er ieder jaar zoveel militairen meelopen. "Er kunnen ieder jaar 6000 militairen meelopen", legt Hanny Sackers uit. "Dat heeft te maken met het maximaal aantal slaapplekken op het tijdelijke militaire resort. Dit jaar lopen er militairen uit 31 verschillende landen mee."

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op van 6.00 tot 9.00 uur live vanaf de Nijmeegse Vierdaagse. Niks missen? Volg voor alle hoogtepunten én een kijkje achter de schermen het programma via Instagram, Twitter of Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie