Programma

Sander en Wendy op Lesbos

  1. Nieuwschevron right
  2. Sander en Wendy op Lesbos

Sander de Heer en Wendy Beenakker waren op Lesbos om daar samen met Yora Rienstra iets te doen voor de vluchtelingen.

Inmiddels zijn Sander en Wendy weer terug in Nederland. Van de indrukwekkende uitzending die zij maakten op Lesbos is deze aangrijpende audiocompilatie gemaakt:

'Erger dan in Afrikaans kamp'

De uitzending van De Heer Ontwaakt komt dinsdagochtend live vanuit Lesbos, waar Sander de Heer en Wendy Beenakker het vluchtelingenprobleem met eigen ogen aanschouwen. Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling licht de situatie toe. "Toen we twee maanden geleden voor het eerst hier waren voor een missie waren de omstandigheden nog erger dan in een gemiddeld Afrikaans kamp", zegt ze.

Oog van de storm

Naar schatting zijn er vijf- tot zesduizend vluchtelingen op het kamp op Lesbos. "Er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen en niemand onderhoudt ze", stelt Ceelen. "De stroom aan vluchtelingen blijft voorlopig aanhouden, dit is het oog van de storm. Iedere dag komen er drie-, vierduizend mensen bij en er vertrekken te weinig mensen van het eiland, daar zit de bottleneck. Het gaat te traag, waardoor er een enorme ophoping aan mensen ontstaat op het eiland."

Hoop op goede toekomst

Volgens Ceelen is er onvoldoende aan gedaan om mensen op te vangen en krijgen alleen de meest kwestbare mensen voedsel. "Er is geen licht aan het einde van de tunnel, en er is geen zichtbare oplossing voor de situatie in Syrië. Tegelijkertijd wordt de steun in de buurlanden steeds slechter en het is begrijpelijk dat ze steeds slechter geaccepteerd worden in de buurlanden. Vandaar dat mensen op een bootje stappen in de hoop dat ze wel een goede toekomst krijgen."

Papieren

Wendy ging direct na haar aankomst in Griekenland maandag op bezoek in een vluchtelingenkamp. Ze zag dat de situatie daar schrijnend is. Een vrouw die ze spreekt, hoopt dat de autoriteiten snel de juiste papieren verstrekken zodat zij en haar familie verder Europa in kunnen reizen. "Mensen hier hebben echt wel gespaard, maar moeten hun geld hier opmaken", legt Wendy uit over het verstrekken van eerste levensbenodigdheden.

Druppel op gloeiende plaat

Sander is gisteren vertrokken naar Lesbos, Wouter van der Goes belde hem in de uitzending: "Het structurele probleem kan ik niet oplossen, en het blijft natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar als ik straks een klein kind kan helpen aan een schone luier, dan heb ik tenminste iets kunnen doen."

Niet lullen, maar poetsen

Yora Rienstra was al op Lesbos en haalde Sander over om ook het vliegtuig te pakken: "Je moet hier heen komen Sander, er zijn hier heel veel mensen die je hulp nodig hebben." Wendy Beenakker (WieWatWaarWendy) vertrok maandagochtend al naar het Griekse eiland met ingezamelde spullen voor de vluchtelingen: "Er zijn zoveel mensen die hulp nodig hebben, niet lullen maar poetsen!"

LEES MEER OVER DE VLUCHTELINGENCRISIS:

De Grens Bereikt op NPO Radio 2

Reportages noodopvang in Rosmalen

Ster advertentie
Ster advertentie