Programma

Eerste beelden Beastie Boys documentaire te zien

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste beelden Beastie Boys documentaire te zien

Beastie Boys-leden Michael Diamond (Mike D) en Adam Horovitz (Ad-Rock) brengen in april de documentaire Beastie Boys Story uit. De film is geregisseerd door filmmaker Spike Jonze.

De twee hiphop-pioniers uit New York veroverden vanaf eind jaren tachtig samen met de in 2012 overleden Adam Yauch (MCA) de wereld met hun kenmerkende sound en albums als Licensed to Ill, Paul's Boutique en Ill Communication. De afgelopen jaren werkten Mike D en Ad-Rock intensief samen met Spike Jonze om dat verhaal vast te leggen en te vertellen. Zo brachten ze het Beastie Boys Book uit en regisseerde Jonze een speciale live-show waarin Mike D en Ad-Rock fans meenamen in de geschiedenis van de band.

Beastie Boys Story is een nieuw hoofdstuk in dit verhaal. De film is een mix van de door Jonze geregisseerde live-show en een traditionele documentaire. Het deel van de live-show werd opgenomen in het Kings Theatre in Brooklyn. De film komt op 3 april naar het witte doek en zal een aantal weken later te streamen zijn op Apple TV+.

Bekijk hieronder naar de eerste trailer van de documentaire.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KORTE FILM OVER ILL COMMUNICATION

Vorig jaar bracht de groep al een korte documentaire uit om het vijfentwintigjarig jubileum van het album Ill Communication te vieren. De mini-film gaat terug naar het moment waarop Mike D, Ad-Rock en MCA hun tweede album Paul's Boutique uitbrengen. De plaat wordt destijds door Capitol Records' platenbaas David Berman aangekondigd als 'The Sgt. Pepper of Rap', verwijzend naar het baanbrekende album van The Beatles. Toch weet de plaat qua cijfers niet te tippen aan het debuut van de groep. Pas jaren later krijgt het album waardering voor de artistieke sprong die erop werd gemaakt.

In de film blikken Mike D en Ad-Rock terug op het moment dat de groep zichzelf na deze tegenvaller opnieuw moest uitvinden. Ze vertellen onder meer hoe een eigen studio de jongens creatief vooruit hielp en hoe de persoonlijke ontwikkeling van Adam Yauch leidde tot een nieuw geluid. De band komt via plaat drie, Check Your Head, uiteindelijk uit bij het vierde studioalbum Ill Communication. De plaat die door kenners wordt gezien als één van de belangrijkste albums uit de jaren negentig.

Bekijk 'm hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

We vinden van Beastie Boys twee tracks terug in de laatste editie van de Top 2000. Benieuwd op welke positie 'Sabotage' en 'Fight For Your Right' dit jaar stonden? Check het hier.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie