Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Geddy Lee

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Geddy Lee

De laatste Gouden Snaar van deze reeks gaat naar een publieksfavoriet. Emmely is namelijk massaal gevraagd om de zanger én bassist van Rush in het zonnetje te zetten, Geddy Lee.

Geddy wordt 70 jaar geleden in Toronto geboren als Gary Lee Weinrib en is het kind van Holocaust-overlevers. Geddy’s moeder is geboren in Polen en heeft moeite met de naam van haar zoon uit te spreken. Ze noemt Gary dan ook steevast Geddy, een naam die hij later officieel laat vastleggen.

Van autodidact naar invloedrijke muzikant

Zijn vader overlijdt als Geddy pas 12 jaar oud is en zijn moeder is vanaf dat moment veel van huis om het hoofd boven water te kunnen houden. Hij heeft daarom een stuk meer vrijheid dan de gemiddelde 12-jarige, komt in aanraking met mensen die van rockmuziek houden en dat blijkt liefde op het eerste gezicht.

Geddy leert zichzelf gitaar spelen, maar stapt al vrij snel over op de basgitaar. Hij ontwikkelt een kenmerkende basstijl met agressief hoge tonen en een naar eigen zeggen jazzy ondertoon. Op school leert Geddy Alex Lifeson kennen, de gitarist van Rush. De twee klasgenoten worden vrienden. De band bestaat al, als Alex Geddy opbelt of hij niet even kan komen invallen bij een optreden als de huidige basis ziek is. Geddy gaat nooit meer weg, wordt de bassist, de leadzanger en ook nog eens de toetsenist van de band. Samen met Neil Peart op de drums, groeit Rush uit tot een invloedrijke progressieve rockband.

Are Bass Players Human Too?

Rush stopt officieel in 2018 en daarbij overlijdt in 2020 Peart. Maar Geddy is nog niet met pensioen. Vorige maand nog bracht hij met een docuserie uit, Are Bass Players Human Too? Daarin interviewt hij bekende bassisten over het leven naast de basgitaar.

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie