Programma

Youp van 't Hek: 'Toon Hermans was voor mij echt een held'

  1. Nieuwschevron right
  2. Youp van 't Hek: 'Toon Hermans was voor mij echt een held'

In de vierde aflevering van 'In de kop van' praat cabaretier Marcel Harteveld met Youp van 't Hek. Over het begin van Youps carrière, zijn held Toon Hermans en de relletjes die ontstaan door zijn columns.

"Toon Hermans was bij ons thuis heel populair", vertelt Van 't Hek die uit een gezin komt van acht kinderen. "Ik vond hem weergaloos door zijn timing, want hij deed eigenlijk niks, maar toch deed hij alles. Hij was voor mij echt een held." Van 't Hek vertelt dat Hermans hem opbelde nadat Van 't Hek op de televisie was geweest. "Hij belde mij met de mededeling dat hij de vorige avond had gekeken en dat hij het heel leuk vond, maar het na een half uur uit had gezet. Hij legde mij uit dat de televisie maar een heel klein kastje is en dat ik zo verschrikkelijk tekeerging in dat kastje. Daar werd hij doodmoe van. Toon Hermans gaf mij de tip om het rustiger te doen. Toen ben ik daarover na gaan denken en toen ben ik er wel op gaan letten."

'Een column mag kietelen en jeuken'

Youp schrijft wekelijks een column voor NRC. Er ontstaan vaak relletjes naar aanleiding van zijn stukken, maar volgens Youp mag een column wel kietelen en jeuken: "Ik ben een enorme liberaal, iedereen moet lekker doen wat ie wil en er moet keihard gelachen worden. Dat mensen boos worden over wat ik opschrijf vind ik wel goed. Mijn columns zijn geschreven door mij als cabaretier en ik heb dan wel eens het gevoel dat mensen het niet meer lezen alsof het door een cabaretier is geschreven."

Luister hieronder naar aflevering vier van In De Kop Van:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de kop van

'In de kop van' is een serie waarin cabaretiers van het Spijkers met Koppen-cabaretteam waaronder Stefano Keizers, Kiki Schippers en Marcel Harteveld in gesprek gaan met hun inspiratiebron uit de cabaretwereld. Diverse cabaretiers zoals Youp van 't Hek, Arjen Lubach, Paul de Leeuw en Tineke Schouten praten uitgebreid over het vak en hun repertoire.

Hoe te beluisteren

Je kunt de 'In de kop van' podcasts vinden in de NPO Radio 2 app of via www.nporadio2.nl/podcasts. Ook kun je in je favoriete Podcast-player zoeken op 'In de kop van', of gebruik onderstaande link:

In de kop van op Spotify

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie