Programma

Zo kun je het beste met teken omgaan

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kun je het beste met teken omgaan

Vorig jaar hebben zevenentwintigduizend Nederlanders de ziekte van Lyme opgelopen door een tekenbeet. Dit zijn de gouden tips om een beet te voorkomen en te behandelen!

Lange grassprieten

Ruud vraagt zich af: 'Moeten we in deze maanden extra bang zijn voor teken?' Boswachter Arjan Postma geeft tekst en uitleg in De Wild In De Middag: "Het moet gewoon in je systeem komen te zitten dat je jezelf regelmatig op de beestjes controleert." Volgens Postma begint het allemaal met juist geïnformeerd zijn en weten veel mensen onvoldoende van het diertje af. "Vaak wordt gedacht dat teken in een boom zitten en dan in je nek vallen, maar dat is helemaal niet zo. Ze zitten aan het eind van lange grassprieten, grijpen je been vast en kruipen dan langzaam omhoog."

Quote

De meeste mensen denken dat teken in een boom zitten en zich dan in je nek laten vallen, maar dat is helemaal niet zo.

Boswachter Arjan Postma

Geen rare trucjes

Als je door een teek gebeten bent, is het belangrijk om het beestje zo snel mogelijk te verwijderen. Ook hierbij is het volgens Postma essentieel dat je weet waarover je praat: "Ga geen rare trucjes uithalen met een druppel alcohol op de plek, zodat het diertje vanzelf loslaat. Daarbij is namelijk het probleem dat de teek moet overgeven en een deel van de maaginhoud in je lijf komt. Dan is besmetting in ieder geval zeker." De boswachter geeft het gebruik van een nieuwe gadget de voorkeur: "Tegenwoordig heb je een soort koevoetjes die je onder de teek kunt schuiven. Dan zit het diertje helemaal vast, kan het niet wegkruipen en wip je het er zo uit."

Boswachter Arjen Postma legt uit hoe je moet dealen met teken

Tekenbeet voorkomen

Postma legt uit dat kleding het allerbelangrijkste is als je een tekenbeet wilt voorkomen: "Ga niet in een korte broek naar het bos, want dan zit er binnen de kortste keren één op je benen. Als je een lichte kleur broek aan doet, laat de teek meestal snel los uit angst om op te vallen." Nog een laatste tip van de boswachter: "Doe je broek in je sokken als je zeker wilt weten dat je niet gebeten wordt."

De Wild In De Middag
Dj: Ruud de Wild
Elke werkdag 16:00 - 18:00

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie