Programma

Alan Parsons verdiende zijn strepen tijdens werk met Pink Floyd

  1. Nieuwschevron right
  2. Alan Parsons verdiende zijn strepen tijdens werk met Pink Floyd

Alan Parsons staat in de boeken als een van de grootste producers aller tijden. De Britse muzikant bracht nummers uit onder zijn eigen Alan Parsons Project, maar produceerde ook het recordbrekende album The Dark Side of The Moon van Pink Floyd.

Alan Parsons zette in de jaren '70 samen met Eric Woolfson The Alan Parsons Project op. Eric neemt de zang op zich en Parsons de rol als producer en muzikant. The Alan Parsons Project scoort een aantal grote hits, waarmee de Alan laat zien het ook op eigen houtje te kunnen. In de jaren daarvoor heeft hij zijn strepen namelijk al lang verdiend door samenwerkingen met Pink Floyd en The Beatles.

'Ik stond zelf op het dak'

Het begon allemaal met werken bij de Abbey Road studio's. Alan groeide van groentje uit tot een belangrijk persoon in de muziekwereld. Hij mocht zelfs meewerken aan de projecten van The Beatles. "De eerste ervaring was de Apple sessies. Hiermee werkten we toe naar het legendarische optreden op het dak. Er was op dat moment helemaal niets geregeld, ze (The Beatles) kwamen naar de studio om ons om hulp voor een film te vragen. [...] Ik was zelf ook op het dak er zijn beelden dat ik er ben", vertelt Parsons aan muziekwebsite The Prog.

Na dit project werkte Parsons mee aan het legendarische album Abbey Road. De meeste credits gingen naar The Beatles en hun vaste producer George Martin, maar ook Alan Parsons speelde hierbij een rol. Hij leerde The Beatles hier echter niet echt mee kennen: "Paul McCartney is de enige die ik écht heb leren kennen. Maar dat was meer door zijn solowerk en persoonlijk." Parsons werkte namelijk ook mee aan het debuutalbum van Wings uit 1971: Wild Life.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Dark Side of The Moon

Alan Parsons' meest bekende en meest succesvolle werk is waarschijnlijk The Dark Side of the Moon van Pink Floyd. Dit album is tot op heden een van de bestverkochte albums ooit met naar schatting meer dan 50 miljoen verkochte platen. Dit was echter ook een van de lastigste projecten waar hij ooit aan werkte: "Het had in een kwart van de tijd gekund. Alleen de 'loops' en alle ritmische geluiden voor 'Money' duurde al een eeuwigheid. We moesten, letterlijk, met een liniaal de afstand tussen twee effecten op de tapes meten. Wanneer je dat nu met moderne techniek doet, kost het nog geen tien minuten."

Uiteindelijk is er wel tevredenheid over het project, al had hij nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden. "Pink Floyd was altijd aan het experimenteren en ze zochten altijd de het uiterste op van de producers en de studio. We wisten dat het hun beste werk zou worden, maar ik denk niet dat iemand had verwacht dat we er na al die jaren nog steeds over zouden praten", legt Parsons uit.

The Alan Parsons Project

Ondanks dat de producer niet verwachtte dit succes nog te overtreffen, zette hij zijn eigen muziekgroep op. Dit werd The Alan Parsons Project. Dit project zette hij op met Eric Woolfson. Woolfson had, voor de oprichting in 1975, al veel nummers geproduceerd voor artiesten als Marianne Faithfull en The Tremeloes. Ondanks dat het succes van The Dark Side of the Moon ​niet werd overtroffen, scoorde de band dankzij de teksten van Woolfson en het streven naar perfectie van Parsons toch een aantal grote hits. Ook schroomden zij niet om gastzangers uit te nodigen waarvan zij het gevoel hadden dat deze zanger het beste zou passen bij het desbetreffende nummer. Op een van hun grootste hits, 'Old and Wise', is bijvoorbeeld Colin Blunstone te horen.

In 1990 gingen Woolfson en Parsons uit elkaar omdat ze beide andere toekomstplannen hadden. Hierna verschenen nog een aantal albums, maar deze hadden niet het succes van de eerdere platen. In 2010 en 2013 en 2019 was Alan Parsons nog wel met zijn Alan Parsons Live Project in Nederland te zien.

Bekijk hier 'Sirius / Eye in The Sky' live uit 2013:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volg de Top 2000

Je volgt de NPO Radio 2 Top 2000 van 25 t/m 31 december op radio, tv en online. We hebben alle kanalen voor je in een handig overzicht gezet zodat je niets hoeft te missen. Bekijk de lijst van dit jaar.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie