Programma
KRO-NCRV

Henny Vrienten, de bassist die zijn stempel drukte op de muziekindustrie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henny Vrienten, de bassist die zijn stempel drukte op de muziekindustrie

Afgelopen week is Het Oor Wil Ook Wat wederom de muzikale catacomben ingedoken om te speuren naar de crème de la crème op het gebied van bassisten. Deze week kwamen ze uit bij Henny Vrienten, bassist van de band Doe Maar, die natuurlijk niet mag ontbreken in De Gouden Snaar!

Henny is geboren in 1948 en groeit op in Tilburg. Dit is de plek waar hij zijn muzikale avontuur begint en zijn eerste gitaarlessen neemt. Henny was een multitalent. Naast het spelen van de bass kon hij ook zingen, componeren en gitaar spelen. In de jaren die volgen speelt hij in verschillende beatgroepen waar hij zijn talent voor muziek schrijven ontdekt. Hij schreef voor meerdere artiesten en kwam op deze manier de grote muziekwereld binnen.

Het begin van het Doe Maar tijdperk

In de jaren ’70 wordt Doe Maar opgericht door Ernst Jansz en bassist-zanger Piet Dekker. Door problemen in hun samenwerkingen besluit de band op ermee op te houden, maar ze hadden wel nog contractuele verplichtingen af te ronden. Ze zochten daarom een basspeler en Jansz besluit Henny Vrienten te benaderen. Op dat moment hadden ze geen flauw idee hoe bekend ze zouden worden. Uiteindelijk zouden ze de geschiedenis in gaan als één van de meest invloedrijke Nederpop bands ooit! Vooral de teksten zijn makkelijk mee te zingen. Een van hun grootste hits was dan ook Sinds Een Dag Of Twee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na Doe Maar

In 1984 besloot de band Doe Maar uit elkaar te gaan. Alle bandleden, waaronder Henny, hadden geen plezier meer in het maken van muziek en de populariteit. Ze gingen allemaal solo verder.

Vervelen deed Henny niet! Want hij vond het componeren van muziek een te leuke passie om op te geven. Zelfs na de break-up van de band componeerde hij muziek voor andere artiesten. En zijn andere hobby van het verzamelen van basgitaren heeft hij ook nooit opgegeven. In 2000 kwam er ook een eerste reünie van Doe Maar en in de jaren daarna kwam de band zo nu en dan bijeen voor concertreeksen (2008, 2012, 2016–2017, 2018).

Helaas moesten we te vroeg afscheid nemen van deze Nederlandse legende. Henny Vrienten overleed op 25 april 2022 aan de gevolgen van longkanker, hij is 73 jaar worden. Hij heeft iedereens harten veroverd met zijn muziek en sound en dat zal altijd zo blijven.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie