Programma

Slachtoffer Clay in de bres voor lotgenoten huiselijk geweld: 'Wees alert op signalen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Slachtoffer Clay in de bres voor lotgenoten huiselijk geweld: 'Wees alert op signalen'

Clay is slachtoffer van huiselijk geweld en zet zich nu in voor lotgenoten. In Jan-Willem Start Op vertelt hij hoe je signalen van huiselijk geweld kunt herkennen.

Jeroen ontving een tijdje terug een video via zijn Instagram. Het ging om een filmpje van de 25-jarige Clay die vertelt over hoe hij slachtoffer is geworden van huiselijk geweld en hoe we er samen voor kunnen zorgen dat dit stopt. Clay ontsnapte vier jaar terug aan de schrijnende thuissituatie en springt nu in de bres voor lotgenoten. Zijn boodschap is duidelijk: 'Wees alert'.

Signalen herkennen

Om huiselijk geweld te voorkomen is het belangrijk om op signalen te letten. Clay weet te vertellen dat de kleinste details al heel belangrijk zijn. Zo waren bij hem thuis de gordijnen altijd dicht: "Niemand kon zien wat er gebeurde." Wat zou dan een specifieke aanwijzing kunnen zijn voor huiselijk geweld, vraagt Jeroen zich af. "Als er bijvoorbeeld een gezin met drie kinderen woont, maar je ziet die kinderen nooit buiten komen. Dan zou je best wel eens naar Veilig Thuis kunnen bellen", vertelt Clay. Veilig Thuis is het adviespunt en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Zit je in een onveilig thuissituatie of herken je signalen? Dan kun je bellen met Veilig Thuis via 0800-2000.

Luister hieronder het gesprek terug waarin Clay zijn verhaal doet:

Clay springt in de bres voor lotgenoten: "Wees alert op signalen huiselijk geweld"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie