Programma
KRO-NCRV

Bakithi Kumalo werd een baslegende dankzij Graceland

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Bakithi Kumalo werd een baslegende dankzij Graceland

De Zuid-Afrikaanse muzikant Bakithi Kumalo leverde een onnavolgbare bijdrage aan Paul Simons album Graceland. Dankzij het succes daarvan werd hij een veelgevraagd sessiemuzikant in de VS. Emmely de Wilt brengt in De Gouden Snaar een ode aan Kumalo.

Het is een van de bekendste basloopjes aller tijden: de break in Paul Simons solohit You Can Call Me Al. Verantwoordelijk voor het onvergetelijke moment is Bakithi Kumalo, de bassist uit Soweto. Op Graceland besluit Simon namelijk om Afrikaanse invloeden toe te voegen aan zijn songs, en daarom werkt hij samen met muzikanten die op het continent geboren zijn, waaronder Kumalo.

Bakithi Kumalo groeit op in een muzikale familie. Zijn oom speelt bas in een bandje, en laat zijn gitaar vaak bij Kumalo in huis liggen. Als 7-jarige is hij al verliefd op het instrument, omdat het zo'n diep geluid heeft dat hij het in zijn borstkas voelt.

Van monteur naar sessiebassist

Hoewel Kumalo fanatiek bast, duurt het lang voordat hij rond kan komen als muzikant. Hij werkt nog een tijd als monteur, totdat zijn baas op een dag een belletje krijgt. "Mijn baas zei tegen mij: 'Ken je Paul Simon?'", vertelt Kumalo. "Ik zei: 'Wie is Paul Simon?' Toen begon hij te zingen, The Sound of Silence en zo. M'n baas zei: 'Neem je bas mee en ga naar de studio.'"

Daar aangekomen weet Kumalo in korte tijd indruk te maken op Paul Simon en zijn engineer, die samen aan Graceland werken. Op 10 mei 1986, de verjaardag van de bassist, werken ze aan You Can Call Me Al. Het nummer lijkt af, wanneer Kumalo toch nog even wat wil proberen. Voor het refrein zit een kleine break, en hij voelt wel iets voor een kleine bassolo. Dat levert, met een beetje studiomagie, een van de bekendste basloopjes aller tijden op.

Na de opnames van Graceland trekt Kumalo met Simon naar Amerika, waar hij een nieuw bestaan als sessiemuzikant opbouwt. Hij speelt met onder anderen Cyndi Lauper, Herbie Hancock en Joan Baez.

Bekijk de volledige ode van Emmely de Wilt in De Gouden Snaar hieronder:

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie