Programma

Amy Winehouse zong over einde relatie in 'Back To Black'

  1. Nieuwschevron right
  2. Amy Winehouse zong over einde relatie in 'Back To Black'

Precies dertien jaar terug bracht Amy Winehouse 'Back To Black' uit als single. Er schuilt letterlijk een hartverscheurend verhaal achter de track van het gelijknamige album dat inmiddels een klassieker te noemen is.

Het nummer gaat namelijk over de breuk tussen Amy en haar toenmalige vriend Blake Fielder-Civil. Ironisch genoeg komen zij uiteindelijk weer terug bij elkaar en trouwen ze zelfs in 2007. Toch gaat er flink wat pijn vooraf aan de reparatie van deze relatie. In feite gaat 'Back To Black' over het afronden van een relatie en teruggaan naar iets dat vertrouwd is voor jou. Blake ging terug naar zijn ex-vriendin en Amy greep terug naar de drank en het leven in haar donkere periode.

Duistere videoclip

Eigenlijk gaat het hele album over deze breuk, geeft Amy toe in een interview met Rolling Stone in 2007: "Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel gegeven om iemand als om hem." Blake was de belangrijkste persoon in haar leven. Amy voelde zich verschrikkelijk over hoe ze elkaar hebben behandeld en dacht dat ze elkaar nooit meer zouden zien. Blake lacht er naderhand over. Volgens hem hebben de twee altijd van elkaar gehouden en zou dat nooit overgaan. Amy stond er iets donkerder in, wat goed te zien is in de videoclip die zich afspeelt op een begraafplaats waar een ceremonie wordt nagebootst. Dit staat symbool voor het einde van de relatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gouden duo

'Back To Black' is het eerste nummer dat Amy Winehouse samen schrijft met Mark Ronson. Een samenwerking die in meerdere gevallen een erg succesvolle bleek te zijn. Het is maart 2006 wanneer de twee elkaar ontmoeten en gewoon over muziek beginnen te babbelen. Ze laten elkaar wat platen horen en Ronson werkt in de nacht aan een nieuwe track. Winehouse slaapt in een hotel om de hoek en komt de dag erna terug, om de basisakkoorden van 'Back To Black' al te horen. Dat bevalt haar zo, dat ze besluit twee weken te blijven. Samen schrijven ze een nummer of zes. Amy overdag met haar gitaar en teksten, Ronson in de nacht met arrangementen en aanpassingen. Het is het begin van een nieuw tijdperk.

Foto omslag: albumcover

Ster advertentie
Ster advertentie