Programma

Is geld een taboe in de christelijke muziekwereld?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is geld een taboe in de christelijke muziekwereld?

Martine, Bert en Matthijn hebben een hele lijst gemaakt van dingen die eigenlijk niet kunnen in de christelijke muziek. Iedere week doorbreken ze een taboe, deze week komt 'geld' aan bod.

Wordt er door holy hits-artiesten gezongen over geld, en zo ja, op welke manier dan? Dat bespreken Martine, Bert en Matthijn in deze aflevering van de podcast Holy Hits. Zo zochten ze op Google naar 'christelijke liedjes over geld' en kregen ze als eerste een lijstje over de beste christelijke liefdadigheidsnummers. Dat is exact waarom ze het taboe 'geld' willen doorbreken. "Het gaat altijd alleen maar over geven en het is bijna beschamend om te zeggen dat je geld wil verdienen of geld hebt", laat Martine weten.

Michael W. Smith

Ze horen vaak de mening dat 'een rijke christen' al discutabel is, maar muzikanten die Christen en rijk zijn? Dat 'hoort' én 'mag' gewoon niet. Een goed voorbeeld hiervan is Michael W. Smith. De Amerikaanse gospelartiest is rijk en in het bezit van een privévliegtuig. "Toen ik ging opzoeken of hij die echt had, kon ik het nergens vinden", zegt Martine. Ook Matthijn kon er slechts één artikel over vinden: "Hij vertelde dat hij toendertijd een vliegtuig had om naar huis te kunnen vliegen, zodat hij de volgende dag de kids naar school kon brengen. Dat werd geschreven alsof hij dat vliegtuig niet meer had." Martine vindt het heel boeiend dat hier zo weinig over te vinden is. "Daar moet haast iemand voor hebben gewerkt om al die zoekresultaten te wissen", aldus Martine.

Wat als je geboekt wordt met de laatste centen uit de kerkkas en in een dikke auto naar je optreden rijdt? Een rare situatie of niets aan de hand? Luister naar Holy Hits de podcast.

#2 - Taboes in holy hits: geld (S03) - Tekstuele Voorlichting

Nummers in deze aflevering:

Samm Henshaw – All Good
Mandisa – Breakthrough
Adem Project – Als het te diep is
Michael W. Smith – Waymaker
Needtobreathe – Money & Fame
TobyMac feat. Kirk Franklin & Mandisa – Lose My Soul
Manic Drive – Money
John Reuben – Make Money Money
Ali B. – Dat is money
Lecrae – Get Right Back
Money compilatie
Meja – All 'Bout the Money
Sam Smith – Money on my Mind
Bon Jovi – Livin' on a Prayer
Donna Summer – She Works Hard for the Money
Bon Jovi – Livin' on a Prayer
Chris Tomlin – How Great is Our God
Kirk Franklin – Love Theory
Mary Mary – Shackles
Keith Green – There Is a Redeemer
Rich Mullins – Here in America
Hillsong United – Oceans
Cory Ashbury – Reckless Love

De liedjes uit de uitzending vind je ook een week lang in de afspeellijst 'Holy Hits de podcast' op Spotify.

Holy Hits de podcast

Alle trends, releases en ontwikkelingen rondom muziek en zingeving komen voorbij. Presentator Martine ten Klooster zit in de studio met co-host Matthijn Buwalda en producer Bert Bos. Elke vrijdag: datjes en ditjes… over holy hitjes.

Meer podcasts luisteren van NPO Radio 2? Bekijk hier

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie