Programma
PowNed

Brainpower staat stil bij nalatenschap van Def Rhymz: 'Entertainer pur sang'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brainpower staat stil bij nalatenschap van Def Rhymz: 'Entertainer pur sang'

Maandag werd bekend dat Def Rhymz op 53-jarige leeftijd is overleden als gevolg van hartfalen. Ruud de Wild is ontdaan door het nieuws en belt met collega Gerrit-Jan Mulder, ofwel MC Brainpower, die met veel bewondering over de bijzondere carrière van de rapper en zijn stempel op (Nederlandstalige) rap vertelt.

"Wat wij gaan missen is een entertainer pur sang, iemand die humor en talent wist samen te smelten als geen ander waarmee hij met enorme energie iedereen eigenlijk power gaf. En ik heb hem zo vaak de tent zien afbreken: in de 90’s, in de 00’s, in de 10’s én in de 20’s."

'Uniek talent'

Def Rhymz staat bekend als de lolbroek, maar de rapper was natuurlijk veel meer dan dat. "Het was hele bijzondere, originele persoonlijkheid met hele goeie energie", legt MC Brainpower uit aan Ruud. "Het is iemand die geworteld is in hiphop en een uniek talent had."

Brainpower wijst er ook op dat zijn collega een "zeer productieve" carrière had van maar liefst 40 jaar. Def Rhymz begon met rappen in 1984 en stond tot zeer kort voor zijn dood nog op het podium. "Hij appte mij vorige maand nog zijn nieuwe single en ik zag in januari nog allemaal posts van optredens. Hij was eigenlijk constant bezig. Hij ging gewoon door, ondanks dat hij wat tegenslagen had."

Gemis voor collega's

Veel mensen kennen de rapper van hits als Schudden en Doekoe, maar als tiener al vormt Def Rhymz samen met DJ Git Hyper het rapduo Supersonic Cru. "Hij was van alle markten thuis", vertelt. "En voor mij persoonlijk was hij ook iemand die bijna een mengeling deed van hiphop en reggae en ook elementen had van iemand als Biz Markie, een hiphopicoon uit New York en Yellowman, de koning van dancehall uit Amerika." Naast zijn originaliteit prijst MC Brainpower ook zijn collegiale instelling, "wat helaas vrij zeldzaam is in deze branche".

Brainpower over dood Def Rhymz: "Hij wist humor en talent samen te smelten als geen ander"

De Wild in de Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2 hoor je Ruud de Wild in De Wild in de Middag, een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie