Programma

A Small Light vertelt het verhaal van verzetsvrouw Miep Gies

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. A Small Light vertelt het verhaal van verzetsvrouw Miep Gies

We kennen allemaal het verhaal van Anne Frank. Maar nu krijgt verzetsvrouw Miep Gies, die de familie van Anne hielp met onderduiken, haar eigen serie op Disney+.

In Jan-Willem Start Op belt Wouter van der Goes met filmjournalist Robbert Blokland, die de eerste twee afleveringen van A Small Light al heeft gezien. "Ze hebben de hele zomer in Amsterdam gefilmd met allemaal grote sterren: Bel Powley, Liev Schreiber, Hanna van Vliet", vertelt Blokland. Hij noemt de serie dan ook "zeer de moeite waard".

Miep Gies

Volgens de filmjournalist wordt met Small Light het verhaal van Anne Frank op een "nieuwe manier" vertelt. "Het verhaal van Anne Frank kennen we in Nederland allemaal; we hebben een boek gelezen, een toneelstuk gezien of we hebben een van de vele films gekeken. En deze film focust op Miep Gies", vertelt Blokland.

Miep Gies is de secretaresse van Otto Frank. "Een Weense vrouw die naar Nederland was gekomen na de Eerste Wereldoorlog, want ze was toen een kindje van 11, zwaar ondervoed door de oorlog. Ze is door Nederlands gezin geadopteerd", vertelt Blokland over haar achtergrond. "In de oorlog heeft ze dus de familie Frank geholpen met onderduiken in het achterhuis. 2,5 jaar lang heeft zij ervoor gezorgd dat ze eten kregen."

A Small Light

Uniek aan deze serie is dat de klemtoon van het verhaal op Miep Gies ligt. A Small Light focust dan ook niet enkel op haar hulp aan de familie Frank, maar ook haar vlucht vanuit Wenen en haar man die ook verzetsman was. "Hij is iemand die nóg minder aandacht krijgt, omdat hij ook na de oorlog zelden vertelt heeft over zijn verzetswerk", zegt de filmjournalist. "Er zijn ook allerlei andere elementen in de oorlog die je deze serie aan het licht komen. Zo is de stiefbroer van Miep Gies gay, dus hij wordt ook vervolgd in de oorlog en moet naar een concentratiekamp."

Volgens Blokland ziet de serie er "prachtig" uit. "Maar het is ook wel een Amerikaanse serie", voegt hij daaraan toe. "Woorden als 'Jood', 'Jodenster' of 'verzet' op de muren van de Amsterdamse straten zijn allemaal Engels, dan staat er 'resist' of 'Jew'. En dat is wel eventjes wennen."

Luister hieronder het hele gesprek tussen Robbert Blokland en Wouter van der Goes.

Robbert Blokland heeft serie 'A Small Light' over Miep Gies al gezien

Bekijk hier de trailer van A Small Light.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jan-Willem Start Op

Iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur hoor je op NPO Radio 2 Jan-Willem Start Op.

Ster advertentie
Ster advertentie